Internațional

Ucraina și dezinformarea rusă, pe agenda unei reuniuni între Paris, Berlin și Varșovia

Lupta împotriva dezinformării venite din partea Rusiei și creșterea sprijinului pentru Ucraina se află pe ordinea de zi a reuniunii miniștrilor de externe ai Franței, Germaniei și Poloniei, care a are loc luni, în apropiere de Paris, relatează news.ro.

Noul șef al diplomației franceze, Stéphane Séjourné, i-a invitat pe omologul său german, Annalena Baerbock, și pe omologul său polonez, Radoslaw Sikorski, la o reuniune în format „Weimar” la Château de La Celle-Saint-Cloud, la periferia Parisului, un loc istoric deținut de Ministerul Afacerilor Externe și unde au venit cândva regina Elisabeta a II-a și Jacqueline Kennedy.

Luni, Franța, Germania și Polonia vor dezvălui un nou acord de cooperare pentru a combate operațiunile de dezinformare străine, în special cele care provin din Rusia, a anunțat Séjourné în weekend.

De asemenea, miniștrii vor prezenta un raport comun cu privire la noile atacuri informaționale lansate de Moscova împotriva celor trei țări.

„Cele trei țări ale noastre au fost victimele aceleiași strategii de destabilizare. Luni, vom face anunțuri privind o nouă cooperare împotriva dezinformării și a atacurilor informaționale rusești”, a declarat Stéphane Séjourné într-un interviu acordat cotidianului regional francez Ouest-France.

Până în prezent, atacurile au fost lansate prin intermediul „fabricilor de troli” și al site-urilor de știri false.

„Vom dezvălui publicului instrumentele acestei dezinformări în mod transparent. Vom dezvălui atacurile care au fost comise. Și cu dovezi”, a adăugat ministrul, subliniind, de asemenea, „dovezi coroborate care indică faptul că există operațiuni latente. Instrumente care pot fi activate în orice moment, în special în timpul unor alegeri” în cele trei țări.

Potrivit ministrului, aceste atacuri sunt concepute pentru a diviza opinia publică, dacă nu îi divizează pe liderii Uniunii Europene, care intenționează să continue să susțină Ucraina în război cu Rusia.

Chiar în ziua în care și-a preluat funcția, Stéphane Séjourné a marșat pe ideea că „a ajuta Ucraina înseamnă a garanta victoria democrației”. Ministrul a ales să facă prima sa vizită oficială la Kiev, înainte de a merge la Berlin și Varșovia.

Parisul, Berlinul și Varșovia consideră că o cooperare mai strânsă în cadrul triunghiului de la Weimar este o modalitate de a consolida poziția Europei pe scena internațională și de a răspunde mai eficient la provocările comune. Cele trei țări au o greutate considerabilă, atât din punct de vedere geografic - ele reprezintă Europa de Vest, Centrală și de Est -, cât și demografic, cu aproximativ 200 de milioane de locuitori, aproape jumătate din populația UE.

Ponderea lor este, de asemenea, militară (mai mult de un sfert din cheltuielile militare) și politică, cu o largă reprezentare.

Ziua de luni va fi, de asemenea, dedicată Orientului Mijlociu și războiului din Gaza, un alt domeniu de preocupare majoră care, pentru o vreme, părea să eclipseze războiul din Ucraina.

Stéphane Séjourné, care a fost recent în regiune, va discuta cu omologii săi despre lupta împotriva terorismului, despre eliberarea ostaticilor, inclusiv a celor trei cetățeni francezi care sunt încă reținuți în Fâșia Gaza, despre sancțiunile împotriva mișcării islamiste palestiniene Hamas și împotriva coloniștilor israelieni violenți din Cisiordania, despre armistițiul umanitar și despre posibile inițiative pentru a evita escaladarea regională.

O declarație comună urmează să fie emisă la finalul reuniunii, iar o conferință de presă este programată pentru ora locală 17:15 (16:15 GMT).

Citește mai mult