Social

Piața valorilor mobiliare de stat în Republica Moldova: Instrumentul ce oferă cea mai sigură investiție pentru cetățeni

Valorile mobiliare de stat reprezintă instrumente financiare emise de către guvernul unui stat pentru a se finanța. Aceste instrumente sunt utilizate pentru a acoperi cheltuielile guvernamentale și pentru a finanța proiecte sau servicii publice. În Republica Moldova se întreprind o serie de măsuri eficiente în vederea dezvoltării acestui domeniu. Cum se administrează piața primară a valorilor mobiliare de stat (VMS) în țara noastră, cine organizează și conduce activitatea de vânzare a VMS, ne spune Ion Gumene, secretar de stat al Ministerului Finanțelor.

Valorile mobiliare de stat este un instrument financiar utilizat de guvern prin Ministerul Finanțelor. Astfel, statul împrumută bani de la persoanele fizice sau juridice în vederea finanțării priorităților de politici. Ele sunt pe termen scurt, până la un an și pe termen mediu și lung până la 10 ani. De exemplu, dacă cineva are disponibili cel puțin 100 de lei de a investi în valoarea mobiliară de stat, atunci peste câțiva ani persoana primește înapoi suma investită plus o dobândă.”, explică Ion Gumene.

Valorile mobiliare de stat sunt considerate în general investiții sigure, deoarece guvernele au tendința de a respecta obligațiile lor de plată și de a-și onora datoriile.

În principiu, acest instrument oferă cea mai sigură investiție pentru cetățeni. Din anul 1995, de când a început să fie reglementată piața mobiliarelor de stat, până în prezent nu există cazuri când statul nu a răscumpărat valorile mobiliare sau nu a plătit dobânda. Pe lângă aceasta valorile mobiliare de stat sunt lichide, în orice moment pot fi tranzacționate pe piața secundară, adică cu alți jucători.”, mai adaugă secretarul de stat al Ministerului Finanțelor.

Pe piața internă a Republicii Moldova se emit două tipuri de VMS: bonuri de trezorerie care sunt valorile mobiliare cu diferite termene de circulație până la un an și obligațiunile de stat, cele cu scadența mai mare de un an.

Ion Gumene afirmă că, la momentul actual, tranzacționarea are loc prin sistemul bancar.

Astfel, orice cetățean care dorește să devină posesorul valorilor mobiliare de stat trebuie să se înregistreze la licitație, să completeze un formular și să aștepte informația de la bancă pentru a fi informat dacă condițiile au fost suficient de avantajoase pentru a plasa resursele cetățeanului.

În Republica Moldova, piața valorilor mobiliare de stat a fost înființată în anul 1995. Din acel moment, Ministerul Finanțelor este emitent al valorilor mobiliare de stat, în colaborare cu Banca Națională a Moldovei, în calitate de agent al statului.

Ana Stegarescu

Ana Stegarescu

Autor

Citește mai mult