Internațional

Doi ostatici, eliberați într-o operațiune israeliană la Rafah. Acțiunea s-a soldat cu victime

Israelul a anunțat că a eliberat doi ostatici răpiți pe 7 octombrie de luptătorii Hamas. În cursul unei operațiuni la Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, cei doi au fost eliberați de armata și poliția israeliană. Anunțul vine după mai multe lovituri ale Tsahal asupra orașului. Forțele israeliene au efectuat o serie de raiduri aeriene asupra instalațiilor grupării palestiniene Hamas. Operațiunea s-a soldat cu victime și răniți, potrivit presei din regiune.

reuters
Sursa: reuters

Israelul a anunțat că a eliberat doi ostatici răpiți de luptătorii Hamas. În cursul unei operațiuni la Rafah, cei doi ostatici au fost recuperați de armata și poliția israeliană.

„Forțele speciale au pătruns într-o structură din inima orașului Rafah. Acolo, la etajul al doilea, Louis și Fernando erau ținuți de teroriștii înarmați ai Hamas, care se aflau în acea clădire și în alte sedii din apropiere”, a declarat Daniel Hagari, purtător de cuvânt armata israeliană.

Acest anunț urmează unei serii de lovituri israeliene la Rafah, care au făcut mai multe victime, potrivit presei locale.

O serie de atacuri israeliene au lovit dimineața devreme Rafah, orașul de la frontiera sudică a Fâșiei Gaza, unde aproape un milion și jumătate de palestinieni s-au refugiat pentru a scăpa de luptele dintre Israel și Hamas.

„Am primit sute de pacienți. Practic concomitent au fost aduse 55 persoane rănite, precum și 16 persoane decedate au fost primite de ambulanțele serviciilor de urgență în decurs de o oră”, a anunțat Jamal-al Hams, medic la spitalul din Rafah.

Comunitatea mondială a avertizat Tel Avivul împotriva unei operațiuni terestre în Rafah, unde locuiesc sute de mii de palestinieni, dar Israelul insistă că acțiunea este vitală pentru securitatea țării.

„Dorim să realizăm demilitarizarea sectorului, iar acest lucru necesită un control al securității și responsabilitatea maximă în ce privește securitatea în întreaga zonă situată la vest de râul Iordan, inclusiv Fâșia Gaza. Nu există nicio alternativă pentru asta în viitorul apropiat. Spunem acest lucru comunității internaționale, președintelui Statelor Unite, tuturor liderilor. Nu există alternativă”, a menționat Benjamin Netanyahu, prim-ministrul.

Președintele american, Joe Biden, a calificat deja drept „excesive” acțiunile Israelului în Fâșia Gaza. Oficialul de la Casa Albă a discutat duminică la telefon cu premierul Netanyahu și l-a avertizat împotriva invadării Rafah fără un plan clar pentru a asigura siguranța civililor.

Citește mai mult