Internațional

Atac cibernetic de amploare în România. Mai multe spitale au fost afectate

Ministerul Sănătății din România a informat luni că în cursul nopții a avut loc un atac cibernetic „masiv” de tip ransomware asupra serverelor de producție pe care rulează sistemul informatic HIS, în prezent fiind afectate 18 spitale, informează Agerpres.

„Ca efect al atacului, sistemul este nefuncțional, fișierele și bazele de date sunt criptate. (...) Incidentul se află sub investigația specialiștilor IT, inclusiv experți în securitate cibernetică din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică, și sunt evaluate posibilitățile de repunere în funcțiune", susține sursa citată.

Ministerul Sănătății precizează că au fost activate măsuri de prevenție excepțională și pentru celelalte spitale care nu au fost afectate de atac.

„Ministerul Sănătății, în parteneriat cu instituțiile din domeniu, monitorizează atent situația pentru remedierea cât mai rapidă a disfuncționalităților. În toate spitalele în care funcționează acest tip de sistem informatic, au fost luate măsuri de siguranță, limitare internet, salvare date pe suport extern etc.", afirmă aceeași sursă.

Citește mai mult