Politic

Consilierul președintelui ucrainean respinge acuzațiile de filare a diplomaților ucraineni la Chișinău, calificându-le drept încercări jalnice ale Kremlinului

Consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, a calificat drept „încercări jalnice” ale Kremlinului de a certa Chișinăul și Kievul informațiile cu pretinsa filare a diplomaților ucraineni la Chișinău. Într-un interviu pentru TVR Moldova, Podoliak a lăsat să se înțeleagă că este convins de faptul că acest scandal a fost pus la cale de Kremlin prin instrumentele pe care le deține la Chișinău.

pravda.com.ua
Sursa: pravda.com.ua

„Aceste mesaje trebuie interpretate ca o tentativă primitivă și tradițională deja pentru serviciile secrete rusești de a porni o campanie media pentru discreditare, care are misiunea de a ciocni cele două țări pentru a provoca unele reacții și declarații răutăcioase. Acum, există foarte multe canale de comunicare între guvernele noastre, la multe niveluri. Este o provocare ieftină, de două parale. Repet, este o provocare banală și primitivă în stilul Federației Ruse, nimic mai mult. O tentativă standard de a lansa o campanie mediatică care ar fi trebuit să genereze o avalanșă de declarații negative”, a declarat Mihailo Podoliak.

Mai mult decât atât, Podoliak susține că relațiile dintre Chișinău și Kiev sunt la un nivel foarte înalt și asemenea tentative nu pot știrbi încrederea dintre cele două state.

Amintim că, recent, în spațiul public a apărut un reportaj despre o presupusă filare a diplomaților ucraineni din Republica Moldova și că atât serviciile secrete din Ucraina, cât și președintele Volodimir Zelenski ar cunoaște despre acest lucru.

La începutul lunii februarie, cu o reacție a venit și ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko. Diplomatul a menționat că nu s-a simțit urmărit în ultima perioadă. Marko Șevcenko a sugerat, însă, că filarea diplomaților străini de către serviciile speciale ale țării în care sunt acreditați, dar și cele ale statului de origine, sunt o procedură obișnuită.

„O încercare de a dăuna relațiilor dintre Moldova și Ucraina”, așa a comentat și președinta Maia Sandu informațiile, potrivit cărora, SIS ar fila diplomați ucraineni. Președinta a declarat public că relațiile dintre Republica Moldova și Ucraina sunt bune și a dat asigurări că relațiile dintre cele două state vor fi consolidate și în continuare.

Citește mai mult