În Polonia continuă protestele fermierilor. La granița cu țara vecină au avut loc câteva incidente
În Polonia continuă protestele fermierilor. Aceștia au blocat mai multe drumuri din țară, dar și puncte vamale. Ministerul Agriculturii a anunțat că intenționează să verifice calitatea cerealelor ucrainene din toate transporturile care tranzitează țara. Potrivit responsabililor de la Varșovia, în 99 la sută din cazurile în care livrările de calitate slabă sunt refuzate de Germania, ele se întorc în Polonia, dar nu în Ucraina.
La granița cu țara vecină au avut loc deja câteva incidente. Protestatarii au forțat remorcile a trei camioane și au vărsat cerealele pe șosea. Ambasada Ucrainei în Polonia a cerut investigarea incidentului.
Incidentul a avut loc în apropierea punctului de trecere a frontierei din Dorohusk, unde fermierii polonezi protestează. Camioanele ucrainene se aflau în tranzit spre Lituania, dar după incident s-au întors în Ucraina. Acum trei zile, agricultorii polonezi au început să blocheze traficul la trei puncte de control al frontierei. Manifestanții se opun politicii agricole a Uniunii Europene și importurilor din Ucraina.
Fermierii protestează pentru că doresc să obțină o relaxare a măsurilor privind schimbările climatice, precum și mai multe subvenții, ajutoare și compensații.
„Nu dau doi bani pe noi. Ei ne iau în serios înainte de alegeri, când ne promit marea cu sarea. Iar după, nu se mai schimbă nimic”, spune un fermier protestatar care a vrut să-și păstreze anonimatul.
În încercarea de a calma spiritele, premierul Donald Tusk s-a întâlint cu protestatarii. El a declarat că războiul din Ucraina nu poate fi o scuză pentru concurență neloială.
„Vrem să ajutăm Ucraina ca stat și ca națiune în confruntarea armată cu Rusia și, cu siguranță, nimic nu ne va schimba părerea. Dar nu se poate ca din cauza războiului și a simpatiei și deschiderii pe care o nutrim față de Ucraina să aibă de suferit diverse grupuri profesionale poloneze, nu doar fermierii. Transportul este o problemă la fel de fierbinte. Războiul nu poate fi folosit ca o modalitate de concurență neloială sau inadecvată cu noi, cu companiile noastre și cu fermierii noștri”, a punctat Donald Tusk.
Protestatarii cer guvernului să elaboreze o nouă politică agricolă care să asigure viabilitatea și profitul sectorului.
„Protestele noastre sunt pașnice, dar dacă nu vor urma acțiuni concrete din partea guvernului, cu siguranță va trebui să intensificăm protestele”, a opinat un alt protestatar.
Fermierii polonezi intenționează să-și desfășoare acțiunile până pe 10 martie. Și în Italia și Spania fermierii contestă politicile agricole ale Bruxelles-ului și cer autorităților să ia măsuri de combatere a creșterii costurilor de producție, a reducerii profiturilor și a concurenței neloiale din partea țărilor din afara Uniunii Europene.