Internațional

Zelenski a avut o primă ședință cu noua conducere a armatei. Președintele ucrainean anunță schimbări pe front

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat luni seară că a avut o primă ședință cu noii comandanți numiți săptămâna trecută la conducerea Statului Major și a armatei ucrainene, în urma căreia s-a luat decizia de a crește numărul și capacitatea grupurilor mobile de foc, care în prezent reprezintă una din „bazele apărării” ucrainene împotriva atacurilor rusești, scrie digi24.ro.

„Astăzi, am organizat prima ședință a Statului Major, cu participarea noilor comandanți militari: comandantul-șef Oleksandr Sîrski, șeful Statului Major General, Anatolii Barghilevîci, împreună cu comandanții de sector. Aceștia au raportat situația de pe front: direcția Kupiansk, Lîman, Bahmut, bineînțeles, Avdiivka, direcția Mariinka, direcția Zaporojie. A existat un raport separat privind acțiunile noastre în sud, în special în regiunea Herson”, a declarat Zelenski în mesajul video pe care îl transmite în fiecare seară ucraienilor.

El a spus că a fost analizată cu precădere problema protecției infrastructurii critice - instalații de energie, de încălzire și de alimentare cu apă, adică „tot ceea ce este o țintă constantă pentru rachetele și dronele rusești”.

„Pentru a adăuga mai multă protecție, adăugăm mai multă forță, mai multe capacități grupurilor noastre mobile de foc. Vom crește numărul acestor grupuri. Ele reprezintă una dintre bazele apărării noastre împotriva terorii rusești și le sunt recunoscător tuturor celor care servesc în grupurile mobile de tragere, îi antrenează și îi ajută”, a spus Zelenski.

Președintele a precizat că a fost analizat și stadiul aprovizionării unităților cu obuze, drone, echipament pentru războiul electronic și a pledat pentru creșterea producției în acest sens, făcând apel inclusiv la companiile private și promițând ajutor de stat pentru astfel de afaceri. „Toți cei din Ucraina care pot produce sisteme eficiente de război electronic merită sprijinul deplin al statului la toate nivelurile: la nivel central - din partea guvernului - și în fiecare regiune în care există un astfel de potențial. Sunt recunoscător tuturor reprezentanților, inclusiv autorităților locale și fiecărui antreprenor ucrainean, tuturor dezvoltatorilor ucraineni care dezvoltă această producție - sisteme de război electronic”, a subliniat președintele Zelenski.

De asemenea, Kievul se pregătește pentru Conferința de securitate de la München. Zelenski a precizat că Ucraina își va prezenta acolo viziunea din acest an asupra războiului. „Și, în multe privințe, este un an decisiv”, a punctat Zelenski, subliniind perspectivele pe care le au națiunile libere și care „nu ar trebui să fie pierdute”. „Cooperarea contează. Și sunt recunoscător tuturor celor din lume care înțeleg acest lucru, tuturor celor care ajută, fiecărui lider, fiecărui stat care își dorește o pace onestă la fel de mult ca și ucrainenii”, a încheiat Zelenski.

Citește mai mult