Internațional

SUA: Atac armat într-un metrou din New York

O persoană a murit și alte cinci au fost rănite luni, după focuri de armă pe o platformă a metroului din New York, a anunțat poliția megalopolisului american (NYPD), relatează AFP, citată de Agerpres.

Persoana decedată este un bărbat de 34 de ani, iar cei cinci răniți sunt două femei și alți trei bărbați, cu vârste cuprinse între 14 și 71 de ani, au indicat ofițerii de poliție în timpul briefing de presă la poalele metroului aerian din cartierul newyorkez Bronx, cel mai defavorizat din oraș.

Nu a fost vorba despre un trăgător singuratic care a deschis focul "la întâmplare" asupra pasagerilor, a precizat comisarul Michael Kemper, într-un oraș marcat de incidentul din 2022 când un bărbat de peste șaizeci de ani a deschis focul într-un tren aglomerat al metroului, făcând surprinzător doar aproximativ treizeci de răniți.

Luni la sfârșitul după-amiezii, două grupuri de tineri „se certau” într-un tren care intra în gară când un membru al unui grup a scos o armă și a deschis focul pe platformă, exact când ușile vagonului se deschideau, iar pasagerii intrau și ieșeau, a explicat Kemper.

Polițistul nu a dat identitatea victimelor decât pentru a preciza că „una dintre ele, un bărbat de 34 de ani, a murit din păcate” la spital.

Pompierii din New York (FDNY) au făcut cunoscut într-un e-mail adresat AFP că patru din cele cinci persoane sunt „grav rănite”.

Agresorul a fugit, iar poliția a chemat martorii să ofere informații.

La stația Mount Eden Avenue din Bronx, complet izolată, metroul este aerian și un fotoreporter al AFP a văzut numeroase vehicule de poliție și de salvare. Imagini la televizor filmate cu drona au arătat trenul oprit în stație și polițiști și anchetatori în civil ocupați pe peron.

„Nu este normal. Astfel de focuri de armă în rețeaua de metrou sunt extrem de rare și inacceptabile", a subliniat polițistul Kemper.

Criminalitatea și în special omuciderile cu arme de foc sunt în scădere la New York din 2022-2023, după pandemia de COVID-19, iar portul de arme în public este strict reglementat, în comparație cu alte orașe și state din SUA.

Citește mai mult