Politic

Interviu ÎN CONTEXT// Adrian Cheptonar: Scopul Rusiei este să deturneze mișcarea Republicii Moldova spre Uniunea Europeană

Scopul Federației Ruse este să deturneze mișcarea spre Uniunea Europeană pe care doamna președintă Maia Sandu o dorește ireversibilă. Republica Moldova trebuie să adere la Uniunea Europeană, care va oferi Republicii Moldova o umbrelă de securitate pentru o perioadă îndelungată. Opinia aparține deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate, Adrian Cheptonar, membru al Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, și a fost exprimată în cadrul emisiunii „ÎN CONTEXT” de la Moldova 1.

O NOUĂ DRONĂ RUSEASCĂ DETONATĂ CU EXPLOZIBIL

Radu Osipov: Continuăm „ÎN CONTEXT”. Polițiștii au găsit 50 kg de explozibil printre rămășițele dronei rusești, care au căzut în localitatea Etulia în UTA Găgăuzia. Acum două zile, rușii au bombardat din nou porturile ucrainene din sudul Basarabiei. Drona de tip iranian a fost doborâtă de apărarea antiaeriană a Ucrainei, iar fragmentele au nimerit în zona de frontieră pe partea noastră de hotar. Polițiștii au detonat în siguranță încărcătura explozivă. „ÎN CONTEXT” s-a conectat Adrian Cheptonar, deputat PAS, Comisia pentru securitate națională. Domnule deputat, bună seara. Mai întâi despre cum au acționat structurile de forță. Trei zile, totuși, a durat intervenția până a fost raportată localizarea și până s-a produs detonarea. Din fericire, putem vorbi la modul ce ar fi fost dacă… Nu sunt victime totuși. A existat sau nu un pericol real? Cum vi se pare intervenția agențiilor responsabile?

Adrian Cheptonar: Intervenția a fost una promptă și profesionistă. De la momentul depistării s-au efectuat planurile de acțiune. A fost comunicat în momentul în care a fost oportun pentru a aduce la cunoștința opiniei publice despre incident. Și astăzi, după cum s-a comunicat, a fost detonat și înlăturat pericolul substanțelor explozibile pe care le purta această dronă.

Radu Osipov: Cum credeți când am putea avea un mecanism de prevenție în asemenea cazuri? Și este foarte important să funcționeze, pentru că am văzut precedentul din România, în județul Tulcea, când nu a lucrat bine comunicarea prin aplicația RO-ALERT și cine ar trebui să fie responsabil până la urmă: poliția, armata sau alte structuri?

Adrian Cheptonar: Bine, părerea mea este că pentru Republica Moldova este dificil să spunem „prevenție”. Prevenție înseamnă să faci ceva ca autorii să nu mai producă asemenea atacuri și, cu regret, nu este în puterea Republicii Moldova să oprească Federația Rusă de la a ataca cu barbaritate vecinul său.

Cu regret, Republica Moldova 30 de ani nu a investit în domeniul apărării. Toți politicienii care s-au perindat în această perioadă doar au spus că noi suntem țară neutră și pentru aceasta nu trebuie să avem armată, nu trebuie să putem să ne apărăm. Doar au vândut sistemele de apărare antiaeriană vechi. Nimeni nu a investit în dezvoltare.

Pentru prima dată, abia acum noi am reușit să procurăm un radar care este un prim pas și, așa cum s-a comunicat, acum este în perioada de testare și calibrare. Specialiștii noștri învață să lucreze cu el, dar contracararea nemijlocită ar însemna necesitatea unor investiții suplimentare foarte costisitoare. Sunt foarte scumpe sistemele de apărare antiaeriană care ar putea doborî asemenea ținte aeriene. Dar, cu siguranță, Republica Moldova trebuie să ajungă și acolo. Noi trebuie să putem să apărăm Republica Moldova și cetățenii.

UCRAINA APĂRĂ REPUBLICA MOLDOVA ȘI ÎNTREAGA CIVILIZAȚIE

Radu Osipov: Cel puțin până ajungem acolo, am putea să vorbim despre un mecanism mai degrabă de atenționare a populației civile în asemenea situații.

Adrian Cheptonar: Da, tocmai pentru aceasta și a fost achiziționat radarul despre care s-a comunicat, dar în această situație în care drona nu a intrat, din câte înțeleg, nu a survolat teritoriul Republicii Moldova, dar a căzut în momentul în care a fost doborâtă pe teritoriul Ucrainei. Pentru că, dacă vă uitați pe hartă, acel colț al Etuliei este cumva într-o zonă de deplasare sau pe o traiectorie de deplasare de pe teritoriul Ucrainei, tot pe teritoriul Ucrainei spre portul Reni. Așa cum, probabil, se deplasa această dronă. Era, cred, oră de noapte. Nu a existat o necesitate în acel moment de a fi informat. Dar, după cum a comunicat Ministerul Apărării, la momentul dat mecanismele de a lucra cu radarul respectiv abia sunt în proces de calibrare și de testare.

Radu Osipov: Domnule deputat, știu că au fost audieri la Comisia pentru securitate națională privind acele rachete sau fragmente care au căzut pe teritoriul Republicii Moldova, mai mult sau mai puțin secrete, pentru că unii deputați au dezvăluit că era vorba despre S 300 ucrainene antiaer. În această situație, totuși, cine este de vină? Are sau nu dreptul Ucraina să se apere?

Adrian Cheptonar: De vină este Federația Rusă care a atacat un stat suveran, neutru, neprovocat, a atacat Ucraina și continuă să o facă și peste doi ani de zile de la războiul pe care ei îl planificau pentru trei zile. Federația Rusă nu a înțeles că nu va reuși să cucerească sau să își atingă țintele în Ucraina și continuă cu barbaritate aceste atacuri, practic teroriste, asupra Ucrainei. Ucraina nu poate decât să se apere. Este și trebuie să menționăm că Ucraina se apără nu doar pe sine, dar apără și Republica Moldova, și în general, civilizația.

RUSIA VA INTENSIFICA ATACURILE HIBRIDE

Radu Osipov: Domnule deputat, am discutat mai devreme și despre propaganda rusă în Republica Moldova, care s-a intensificat în ultima vreme și există comentatori care presupun că privind Republica Moldova miza Rusiei ar fi acum mai puțin războiul, ci mai mult alegerile. Dumneavoastră cum considerați, pe ce mizează Kremlinul în acest an electoral 2024?

Adrian Cheptonar: Cu adevărat, noi sesizăm o intensificare a operațiunilor de dezinformare, a operațiunilor de influențare a domeniului politicului. Pentru că în următorul un an și jumătate noi vom avea două scrutine la rând, care vor determina parcursul Republicii Moldova pentru următoarea perioadă. Scopul Federației Ruse este să deturneze mișcarea noastră spre Uniunea Europeană pe care doamna președintă Maia Sandu o dorește ireversibilă, la fel cu echipa de conducere actuală. Noi considerăm că Republica Moldova trebuie să adere la Uniunea Europeană, care va oferi o umbrelă de securitate pentru o perioadă îndelungată Republicii Moldova.

Iar Federația Rusă nu înțelege că nu mai poate miza doar pe politicienii pro ruși declarați, care sunt foarte bine cunoscuți, pentru a recăpăta puterea în Republica Moldova. Pentru că ei au avut-o, PAS a luat această putere de la o guvernare pro rusă. Și ei vor investi foarte mult în partide care se vor declara proeuropene. Deci acestea sunt operațiuni de influență a spectrului electoral al Republicii Moldova. Avem foarte mulți bloggeri, tot felul de deținători de canale obscure de dezinformare, care se intensifică. Sunt oameni care stau toată ziua doar la butoane și scriu știri pe canalele de dezinformare, care nu este clar pe ce își trăiesc viața, de unde își obțin banii pentru a-și plăti facturile. Atâta timp cât toată ziua stau și plasează 40 de postări pe zi, înseamnă că cineva îi plătește. Îi plătește să dezinformeze. Deci asta va face Federația Rusă și în următoarea perioada și aceste atacuri hibride se vor intensifica.

ADERAREA LA UE VA OFERI SECURITATE R. MOLDOVA

Radu Osipov: Domnule deputat, am ascultat de mai multe ori intervențiile pe care le-ați avut la ședința plenară în Parlament. Cum credeți, iată, această situație cu drona care a trebuit să fie detonată de structurile noastre ar fi un argument în plus pentru ca această dezbatere privind neutralitatea să aibă totuși o finalitate clară pentru populația Republicii Moldova?

Adrian Cheptonar: Bine, neutralitatea este la momentul dat scrisă în Constituție și nu există forțe democratice suficiente ca pe platformă parlamentară să aducem modificări în Constituție. Este credoul meu că Moldova are nevoie de mai multă securitate care poate fi furnizată de parteneriate. Țările care sunt neutre și se pot apăra, de obicei, sunt țări bogate, cum este Elveția, care are una dintre cele mai bune armate de pe continentul european. Și ei sunt neutri pentru că au suficienți bani și au investit în armată ca să se poată apăra singuri. Și au o armată atât de bună încât nimeni nu i-ar ataca. Respectiv ei își permit să fie neutri. Republica Moldova, cu un buget militar foarte-foarte mic, cu o armată lăsată în derizoriu pe durata a 30 de ani, la momentul dat, pur și simplu nu ar rezista unui atac extern. Din acest motiv, noi trebuie să ne sporim capacitățile noastre de apărare și, cu siguranță, trebuie să arătăm societății care sunt pericolele, de unde vin, care sunt amenințările. Și trebuie să avem discuții cu adevărat în societate despre cum ne vom apăra noi în viitor.

Radu Osipov: Vă mulțumesc mult.

Citește mai mult