Politic

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, audiat la Parlament

Ministrul Vladimir Bolea a fost audiat astăzi la Parlament în legătură cu situația din sectorul agricol. Oficialul a prezentat un raport de activitate privind realizările ministerului în perioada anilor 2021-2024 și a răspuns la întrebările deputaților.

UPDATE „Noi am anticipat acțiunile care au fost întreprinse în România și în Republica Moldova a fost constituită o comisie care s-a ocupat de problema creditelor moldovenilor din agricultură”, a spus ministrul.

UPDATE Deputata Marina Tauber l-a întrebat pe ministru dacă s-au găsit unele soluții ca să se negocieze unele contracte.

Majoritatea agricultorilor sunt în prag de faliment, s-a propus instituirea unui moratoriu la achitarea dobânzilor la credite așa cum s-a realizat în România”.

UDDATE Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a prezentat și acțiunile care urmează să fie întreprinse în 2024. „Trebuie să construim un sistem de asociere după modelul european în care agricultorul de la mic la mare va avea acces la informație de ultimă oră și va putea accesa bani europeni, bani naționali pentru a-și dezvolta afacerile lor. Lucrăm la sistemul electronic de evidență a agriculturilor. Vom vorbi despre o reducere a birocrației, fiecare agent economic își va duce evidența în format electronic. Va fi dată în exploatare și va începe procesul de construcție a complexului de colectare și procesare a subproduselor de origine animală”.

UPDATE La tribuna Parlamentului, ministrul Bolea a precizat că cei mai afectați de consecințele războiului din Ucraina sunt producătorii de cereale. În toamna anului 2022, agricultorii afectați au primit 1 240 de lei per hectar, iar în acest an, aceștia vor primi câte 2500 de lei per hectar.

UPDATE Potrivit ministrului, 90% din beneficiarii de subvenții sunt clasificați ca fermieri micro și mici care au primit aproximativ 70% din resursele financiare alocate de AIPA.

Din acești bani au fost construite și reconstruite 600 de hectare de teren agricol destinate creșterii fructelor și legumelor pe teren protejat. Au fost înființate 4 611 hectare de plantații multianuale, din care 3 389 de hectare de plantații pomicole, 1 008 hectare de plantații viticole, 98 de hectare de arbuști fructiferi și 116 hectare de culturi aromatice”.

UPDATE „Am venit să fac un mic raport despre ce s-a făcut în ultimii ani la Ministerul Agriculturii. În anul 2021-2023, în fondul de subvenționare a fost în total de 5,9 miliarde de lei, lucru care a avut efecte foarte bune pentru dezvoltarea agriculturii. Din 2021 până în 2023 a crescut numărul de agenți economici care au beneficiat de subvenții de la Ministerul Agriculturii, de 4.608, la 8.233 de agenți economici. Odată cu dezvoltarea afacerilor, fermierii au creat locuri de muncă în agricultură, 2021 a fost un an record”, a spus ministrul Bolea.

ȘTIREA INIȚIALĂ Deputații cer audierea ministrului Agriculturii, Vasile Bolea. O solicitare în acest sens a fost făcută de președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară a Legislativului, Alexandr Trubca.

„Având în vedere că suntem la început de an, dar și în contextul ultimelor evenimente, propun audierea ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea. Să vină și să ne povestească despre prioritățile ministerului pentru 2024, să ne povestească ce s-a reușit să se facă în cei aproape doi ani de când conduce ministerul, pentru sectorul agricol și agricultori, dar și să vină cu soluții concrete pe care le are ministerul pentru agricultorii care acum încă protestează”, a menționat Alexandr Trubca.

Propunerea deputaților PAS a fost susținută și de opoziție, întrunind 79 de voturi.

Menționăm că pentru a patra zi consecutiv fermierii protestează în mai multe regiuni ale țării, iar punctul de trecere Leușeni-Albița a fost blocat de fermierii protestatari. Agricultorii insistă pe întâlnirea cu șefa statului - Maia Sandu, prim ministrul Dorin Recean și președintele Parlamentului Igor Grosu. Principalele două revendicări ale acestora țin de îndeplinirea promisiunii privind asigurarea cu motorină din România și alocarea compensațiilor la fiecare hectar de porumb și floarea-soarelui, cultivate în 2023.

Amintim că ieri, după ședința de Guvern, prim-ministrul Dorin Recean a declarat că Executivul are un dialog constant cu fermierii și că misiunea acestuia este să identifice sursele financiare necesare pentru a ajuta agricultorii. Dorin Recean a precizat că vineri va participa împreună cu ministrul Agriculturii Vladimir Bolea la o ședință cu agricultorii.

Tot miercuri, ministrul Agriculturii s-a deplasat la Cahul, unde a discutat cu un grup de fermieri care au avut cel mai mult de suferit din cauza secetei din ultimii ani. La începutul ședinței o mare parte dintre aceștia au părăsit sala, solicitând întrevederi cu conducerea țării.

Citește mai mult