Regional

Creativitatea în slujba comunității: Centrul „Pro-Europa”, din Comrat, onorează talentele tinere

Centrul European „Pro-Europa” din Comrat a organizat cea de-a 13-a ceremonie de premiere a câștigătorilor concursului de desen și eseu. La competiție au participat peste 200 de copii din instituțiile de învățământ din autonomia găgăuză. Cele mai bune lucrări vor fi incluse în calendarul anual tipărit de Centrul European „Pro-Europa”.

„Asistența reciprocă - baza viitorului” a fost tema actualei ediții a concursului de desen și eseuri organizat de Centrul European „Pro-Europa” din Comrat. Concurenții mai mici, în desenele prezentate, și cei din clasele mai mari, în eseurile lor, au demonstrat o viziune asupra modului în care comunitățile răspund la problemele lumii moderne și cum caută soluții.

„Eu am venit din orașul Vulcănești, profesorul ne-a povestit despre concurs. Desenul meu este despre cum să salvăm animalele fără adăpost, pentru că sunt multe în zilele noastre”, a spus eleva Irina Mitiț.

„Lucrarea mea este dedicată grijii față de animalele fără adăpost. Atunci când le întâlnim trebuie neapărat să le ajutăm: să le hrănim, dacă e posibil - să le adăpostim, ca să aibă o viață mai bună”, susține eleva Melisa Pavlioglo.

„Particip la această competiție pentru al doilea an la rând. Acest concurs este interesant pentru mine pentru că de fiecare dată apare un subiect nou, mereu relevant și important. Sunt încântat că am ocazia să-mi exprim părerile asupra unor subiecte actuale. Anul acesta am participat la concursul de eseuri”, a menționat eleva Snejana Ceiz.

„Îmi place ceea ce face această organizație și sper ca această competiție să continue pe viitor. Un citat din eseul meu de la ediția anterioară a fost inclus în calendar. Acesta spune că solidaritatea vine de la sine. Cred că tema din acest an este foarte motivantă și relevantă pentru tineri”, a remarcat elevul Vitali Bacu.

La concurs au participat peste 200 de elevi din diferite localități din sudul țării. Cele mai bune lucrări au fost menționate de către juriu, iar lucrările câștigătoare au fost publicate în calendarul anual al Centrului European „Pro-Europa” din Comrat.

„Acest concurs, ca întotdeauna, a atras un interes larg în rândul copiilor și tinerilor din localitățile noastre. Cel mai tânăr participant are 7 ani. Totodată, geografia participanților crește de la an la an. Concursul acoperă toată regiunea găgăuză. Au fost prezentate foarte multe lucrări. Vorbim despre desene, vedem că și eseurile se bucură de mult interes. Copiii își exprimă emoțiile nu doar în limba rusă, ci și în găgăuză, română și engleză”, a declarat directorul Centrului „Pro-Europa” din Comrat, Snejana Caledji.

Concursul anual de desene și eseuri este organizat de Centrul European „Pro-Europa” pentru elevii din autonomia găgăuză în parteneriat cu Direcția Educație de la Comrat, cu sprijinul Uniunii Europene.

Citește mai mult