Codrii Tigheci, în lista monumentelor naturii din R. Moldova. Cel mai bătrân stejar are aproximativ 500 de ani, susține pădurarul
Codrii Tigheci, situați între satele Lărguța și Capaclia, raionul Cantemir, ocupă o suprafață de aproape 2800 de hectare. Stejarii seculari, vegetația bogată și atitudinea grijulie a lucrătorilor forestieri au făcut din codrii Tigheci una dintre cele mai frumoase zone forestiere din țara noastră. Rezervația peisagistică este inclusă în lista monumentelor naturii din Republica Moldova.
Pădurarul Tudor Sandu a mers pe urmele tatălui său în alegerea profesiei. El poate vorbi ore în șir despre codrul Tigheci, în special despre cele mai frumoase zone ale rezervației peisagistice.
„Suntem în parcela 26, avem arbore de stejar în vârsta lâgă 500 de ani, este cel mai bâtrân din codrii Tigeci la moment. Avem alături suprafața de salcâneț 5-6 hectare care a fost 2 ani de urma tăierii”, susține pădurarul din satul Capaclia, Tudor Sandu.
După cum spun colegii săi din ocolul silvic Cantemir, munca în pădure nu se termină nici iarna, nici vara. În aceste zile, bunăoară, o echipă de muncitori se ocupă cu tăierea arborilor uscați și curățarea copacilor bătrâni. Iar primăvara, pădurarii cultivă semințe și plantează puieți.
„Suntem în pădure, codru Tigecilor, tăiem pădure de igienă, care copaci sunt uscați. Brigada, 10 oameni, facem scladometrii și vindem. Lucrăm de luni până vineri. Iarna în pădure, dar primăvara - la semințe”, a spus brigadierul Valeriu Cernea.
Codrii Tigheci ocupă o suprafață de 2780 de hectare, o arie protejată de stat inclusă în lista monumentelor naturale ale Republicii Moldova. Pe teritoriul rezervației peizagistice se găsește cel mai înalt punct din partea de sud a Republicii Moldova - 301 metri deasupra nivelului mării.