Regional

Soroca // Serviciile psihologului, tot mai solicitate: Anxietate, depresie, dereglări de comportament sau tulburări de adaptație a copiilor, printre diagnoze

Presiunea vieții cotidiene tot mai tumultoase și instabilitatea generală la nivel global, provocată de războaie și de tot felul de crize, continuă să afecteze starea psihologică și de spirit a oamenilor. Potrivit unor date, în ultima perioadă, numărul moldovenilor care apelează la serviciile unui psiholog a crescut de câteva ori. Spre exemplu, la Centrul de sănătate mintală din municipiul Soroca vin zilnic câte 5, 6 persoane care cer ajutor specialiștilor.

„Atacuri de panică, situații când mă gândesc la ceva rău sau mi se întâmplă ceva aceste stări m-au adus să vin la psiholog”, susține pacienta Alina.

„La centru când am venit prima dată în 2014 am avut parte de specialistul psiholog care foarte mult m-a ajutat să rezolv problemele care le întâlneam de zi cu zi, discutând în primul rând m-am transformat în stare de bine Toți într-o echipă au pus umărul și am reușit să mă simt bine și să fiu o mamă bună și să conduc familia și să fiu o persoană care să aduc folos societății”, a menționat Galina, o altă pacientă a Centrul de sănătate mintală din municipiul Soroca.

În ultimul timp tot mai multe persoane tinere se adresează la Centrul comunitar de sănătate mintală din Soroca. Aici li se oferă ajutor psihologic tuturor celor care cu greu fac față momentelor dificile prin care trec în această perioadă. Din cauza stresului și oboselii accentuate, mulți oameni devin triști, furioși, au tulburări de anxietate ori atacuri nervoase. Zilnic câte 5, 6 persoane cer ajutorul psihologului.

„Cel mai des cu anxietate, depresie, dereglări de comportament, tulburări de adaptație a copiilor. Și pandemia și războiul de la vecini și neajunsurile, foarte multe, familiile plecate peste hotare și cineva aici rămași, lipsa de serviciu, de bani, de resurse financiare, majoritatea sunt cauze care duc și pacienții ajung aici la noi”, a explicat medicul psiholog, Marina Iscra.

„Din păcate din an în an adresările către centrul comunitar de sănătate mintală sunt în creștere. Pricinile sunt bine cunoscute, una fiind fosta pandemie care o contribuit foarte mult la apariția multor stări neplăcute, apoi războiul din țara vecină și nu mai puțin important și starea economică a populației”, a remarcat directorul Centrului de sănătate mintală Soroca, Ghenadie Vieru.

În prezent, psihologii atestă o creștere a numărului de persoane cu probleme de sănătate mintală cu 50 la sută și această tendință se accentuează.

Citește mai mult