O delegație a senatorilor americani, în vizită la Chișinău. „SUA sprijină eforturile Republicii Moldova de a-și ține cetățenii în siguranță”
Securitatea din regiune și sprijinul Statelor Unite ale Americii pentru Republica Moldova au constituit principalele chestiuni abordate în cadrul vizitei întreprinse la Chișinău de către senatorii democrați americani Jeanne Shaheen și Chris Murphy. Oficialii americani au venit în Republica Moldova după ce participase la lucrările Conferinței de securitate de la Munchen.
Senatorii au fost primiți de președinta Maia Sandu și au avut și întrevederi la Guvern.
„Interlocutorii au vorbit și despre securitatea regională, context în care Președinta a remarcat importanța sprijinului continuu al SUA pentru Ucraina în lupta sa împotriva agresiunii militare ruse. Șefa statului a accentuat că rezistența Ucrainei asigură și securitatea și stabilitatea Republicii Moldova”, se arată în comunicatul Președinției.
Premierul Recean a declarat că Rusia aplică tot mai mult metodele hibride împotriva noastră și a lumii libere.
„Influența malignă dar și dezinformarea în mod special în contextul, atât a războiului Rusiei în Ucraina, dar și a faptului că în următoarea perioadă, în mai multe țări vor avea loc diferite exerciții electorale, și atunci Rusia și alte state vor încerca să exploateze la maximum procedurile de dezinformare”, a declarat premierul.
Săptămâna trecută, Senatul american a aprobat aproximativ 60 de milioane de dolari - fonduri de război pentru Ucraina. Pachetul trebuie să treacă și prin camera reprezentanților din Congres, unde republicanii se opun.
„Înțelegem că și aici sunt amenințări din cauza războiului din Ucraina și vrem să face tot posibilul ca ucrainenii să reușească. Statele Unite sprijină eforturile Republicii Moldova de a-și ține cetățenii în siguranță, încercăm să vedem cum s-ar putea înarma țara ca să asigure securitatea propriilor cetățeni, și vom continua să facem asta”, a declarat Jeanne Shaheen, senatoare democrată, Congresul SUA.
„Noi am făcut investiții extraordinare în Republica Moldova de la începutul războiului. În special ne-am concentrat pe dezrădăcinarea influenței rusești asupra sistemului de justiție, la fel ne-am concentrat mult să facem Republica Moldova independentă energetic. Rămânem deschiși și receptivi la cererile voastre, dar este foarte important ca guvernul și oamenii să-și asume mai întâi angajamentul de a majora cheltuielile de apărare”, a declarat Chris Murphy, senator democrat, Congresul SUA.
Cheltuielile de apărare în acest ajung la două milioane de lei, mai puțin de un procent din produsul intern brut. Totuși, alocările pentru armată au crescut de două ori în comparație cu perioada dinaintea invaziei rusești contra Ucrainei.
Potrivit datelor oficiale prezentate de guvernul american, toate agențiile Statelor Unite au oferit asistență de aproximativ 300 de milioane de dolari în ultimii doi ani de război, 25 la sută din bani sunt destinați consolidării sectorului de apărare.