Economic

EBA Business Outlook 2024 // Provocările și oportunitățile integrării R.Moldova în UE. Maia Sandu: „Edificăm o economie liberă”

Chișinăul a găzduit astăzi conferința „Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană - Perspective pentru business”. În cadrul evenimentului, au fost prezentate provocările și oportunitățile procesului de integrare a țării noastre în UE, precum și perspectivele economice și de business. Oficialii prezenți au remarcat că în urma lansării procesului de negocieri, economia se va transforma și mai mult.

Președinția Republicii Moldova
Sursa: Președinția Republicii Moldova

Antreprenorii moldoveni au economisit anul trecut jumătate de procent din Produsul Intern Brut datorită debirocratizării economiei, a subliniat președinta Maia Sandu. Acești bani pot fi direcționați spre investiții și inovații, inclusiv spre digitalizarea afacerilor.

Președinta a declarat că transformarea digitală a serviciilor publice destinate antreprenorilor a atins cota de 50 la sută.

„Țara noastră este privită ca un partener de încredere pentru marea familie a democrațiilor de pe continentul nostru. Și știm cu toții cât de importantă este în business o relație clădită pe încredere. Tot încrederea este factorul cheie atunci când vine vorba de relația dintre stat și business. În ultimii ani, în Republica Moldova, am urmărit să edificăm o economie deschisă, liberă și digitală, pregătită pentru a fi integrată în piața unică a Uniunii Europene”, a declarat Maia Sandu.

Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a remarcat că reforma bancară a facilitat integrarea sistemului nostru bancar în Uniunea Europeană.

„În prezent, marii investitori din majoritatea băncilor moldovenești sunt preponderent europeni. Ei gestionează aproximativ 93% din activele bancare. Această integrare a fost avansată și la nivelul Băncii Naționale, care a reușit să încheie acorduri de cooperare cu Banca Centrală Europeană și Autoritatea Bancară Europeană, două dintre principalele autorități ale Uniunii responsabile de sistemul financiar ”, a declarat Anca Dragu.

Procesul de apropiere de UE va crea standarde europene de viață pentru oameni, apreciază oficialii europeni.

*„Odată cu obținerea statutului de candidat la aderare relațiile Uniunii Europene cu Republica Moldova, la un alt nivel. În anul 2023 s-a decis lansarea negocierilor. Acest eveniment reprezintă o evoluție istorică și esențială pentru relațiile noastre bilaterale, care deschid noi oportunități și orizonturi de dezvoltare”, a declarat Jānis Mažeiks, ambasadorul UE în Republica Moldova.

„Acest proces de apropiere de Uniunea Europeană va însemna că Republica Moldova va prelua, va adapta, conform specificului local legislația europeană, standardele europene de protecția a consumatorilor, de protecția a calității, de protecție a mediului. În următorii ani, în Republica Moldova se vor face simțite standardele europene de viață pentru oameni”, a declarat Siegfried Mureșan, europarlamentar, România.

Citește mai mult