Internațional

Ucraina cataloghează blocada agricultorilor polonezi de la frontieră drept o „amenințare la adresa securității statului”

Blocarea frontierei de către agricultorii polonezi reprezintă o amenințare la adresa securității Ucrainei, susțin autoritățile de la Kiev. La frontiera Iagodin-Dorohusk situația este critică, acolo peste 600 de camioane cu produse umanitare și perisabile nu pot să iasă din Polonia. În timp ce fermerii nu vor să cedeze, președintele Zelenski a calificat situația drept una politică.

digi24
Sursa: digi24

„Lucrurile care se întâmplă la granița noastră de vest, la granița cu Polonia, nu pot fi considerate normale sau obișnuite. Este nevoie de o justiție simplă și clară. Doar cinci la sută din exporturile noastre agricole trec prin granița cu Polonia. Deci, în realitate, situația nu este despre cereale, ci mai degrabă despre politică. De cealaltă parte, în apropiere de Kupyansk, aproape de granița cu Rusia, artileria inamică nu cedează, iar știrile ce vin de la granița cu Polonia par să fie o batjocură. Avem nevoie de decizii comune, raționale, pentru a rezolva această situație”, a declarat Volodimir Zelenski.

Agricultorii polonezi blochează periodic mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina din noiembrie anul trecut, în semn de protest împotriva concurenței din țara vecină. Polonia este una dintre cele mai mari susținătoare ale Ucrainei în fața invaziei ruse, însă disensiunile legate de interzicerea unilaterală a importurilor de cereale din Ucraina a afectat relațiile dintre Varșovia și Kiev.

În ultimele zile, Polonia a anunțat o posibilă introducere a unor noi interdicții la importul produselor agricole ucrainene, pentru a-și proteja fermierii.

Citește mai mult