Internațional

Liderii G7 urmează să anunțe noi sancțiuni și restricții împotriva Moscovei

Președinția italiană a G7 a anunțat marți o reuniune prin videoconferință a liderilor săi sâmbătă dedicată Ucrainei, care ar urma să decidă o înăsprire a sancțiunilor împotriva Rusiei, notează Agerpres.

Această reuniune, la care va participa președintele Volodimir Zelenski, este prima a șefilor de stat și de guvern din țările membre ale G7 (Statele Unite, Japonia, Germania, Franța, Marea Britanie, Italia, Canada) sub președinție italiană.

Ea a fost convocată „cu ocazia împlinirii a doi ani de la declanșarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei", a precizat un comunicat al guvernului de la Roma, într-un moment în care Kievul recunoaște că se confruntă cu o situație „extrem de dificilă" pentru forțele sale, lipsite de muniție și de ajutor american.

La finalul reuniunii, care ar urma să dureze o oră și jumătate în cursul după-amiezii, ar urma să fie adoptată o declarație comună privind Ucraina, potrivit unor surse diplomatice italiene.

Participanții ar urma să decidă o „înăsprire a regimului de sancțiuni", potrivit acelorași surse. „UE va lansa un nou pachet de sancțiuni, iar Statele Unite vor aproba, de asemenea, o înăsprire a sancțiunilor lor", au adăugat sursele.

Ministrul italian de externe, Antonio Tajani, a confirmat marți seară această ipoteză: „Sancțiunile pot fi înăsprite”, a declarat el la postul public Rai2. „Rusia resimte puternic greutatea sancțiunilor economice", a adăugat el.

Ucraina a raportat marți zeci de atacuri rusești pe fronturile de est și de sud, după capturarea orașului Avdiivka, din regiunea Donețk, de către forțele Moscovei sâmbătă, cu câteva zile înainte de începerea celui de-al treilea an de război de la invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie 2022.

În ceea ce privește ajutorul american, crucial, dar blocat de Congres, premierul ucrainean Denis Șmîhal a declarat marți în Japonia că este încrezător că acesta va ajunge în cele din urmă.

„Cred că Statele Unite vor sprijini și Ucraina, precum Uniunea Europeană, precum Japonia, ca toate țările din G7, FMI și toate organizațiile financiare internaționale", a declarat el în cursul unei conferințe de presă.

G7 a decis în iulie 2023 să semneze contracte bilaterale de securitate cu Ucraina. După Londra, în ianuarie, Kievul a semnat săptămâna trecută acest tip de acord cu Germania și Franța, iar alte 25 de state s-au alăturat acestei inițiative, precum Polonia.

Concret, aceste acorduri de securitate pot viza acordarea de echipamente militare, interoperabile cu cele ale NATO, pregătirea forțelor ucrainene și întărirea industriei de apărare a Ucrainei.

Citește mai mult