Internațional

Economia Israelului a scăzut cu 20% de la izbucnirea războiului

Produsul intern brut al Israelului a scăzut cu aproape 20% în trimestrul patru al anului 2023, din cauza impactului războiului din Gaza asupra activităților companiilor, a scăderii investițiilor și a consumului, potrivit cifrelor oficiale, citate de news.ro.

Scăderea PIB-ului reflectă costul războiului țării împotriva Hamas din Gaza, care intră acum în a cincea lună.

Datele economice publicate luni „ indică în primul rând o scădere a consumului din sectorul privat și o scădere profundă a investițiilor, în special în imobiliare”, au scris analiștii Goldman Sachs într-o notă de cercetare.

Aceștia au mai arătat că „căderea profundă a PIB-ului a avut loc în ciuda unei creșteri puternice a consumului din sectorul public, precum și a unei contribuții comerciale nete pozitive, scăderea importurilor depășind scăderea exporturilor”.

Cifrele oficiale au arătat o scădere anuală de 26,9% a consumului privat, iar investițiile fixe s-au redus cu aproape 68%, deoarece construcțiile rezidențiale s-au oprit pe fondul penuriei atât de lucrători din Israel, din cauza mobilizării militare, cât și de muncitori palestinieni, după ce acestora le-a fost interzis în mare parte să intre în Israel, din 7 octombrie, când a avut loc atacul Hamas.

Anterior, peste 150.000 de muncitori palestinieni din Cisiordania ocupată intrau zilnic în Israel pentru a lucra într-o serie de sectoare, în special în construcții și agricultură.

Scăderea PIB-ului Israelului „a fost mult mai gravă decât se așteptase și evidențiază amploarea impactului atacurilor Hamas și a războiului din Gaza”, a declarat Liam Peach, economist senior pentru piețele emergente la Capital Economics, cu sediul la Londra, într-o notă de analiză.

Economia de înaltă tehnologie a Israelului este afectată în special de faptul că a mobilizat 300.000 dintre bărbați și femei ca rezerviști militari, pentru a fi dislocați atât în Gaza, cât și la granița sa de nord cu Hezbollah din Liban.

Mobilizarea a fost declanșată de atacul terorist din 7 octombrie, condus de gruparea militantă palestiniană Hamas, care a ucis aproximativ 1.200 de oameni în Israel.

Ofensiva ulterioară a Israelului împotriva Fâșiei Gaza și campania necruțătoare de bombardare au ucis peste 28.000 de oameni în teritoriul blocat, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas.

Citește mai mult