Social

Maia Sandu, de Ziua Internațională a Limbii Materne: O societate incluzivă încurajează cetățenii să vorbească și păstreze limba maternă

„O societate incluzivă înseamnă o societate care valorifică diversitatea culturală, protejează tradițiile comunităților și încurajează cetățenii să vorbească și păstreze limba maternă”. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu în contextul Zilei Internaționale a Limbii Materne, sărbătorită pe 21 februarie.

În opinia președintei, limba în care ne naștem, limba maternă, reprezintă bogăția fiecărei familii - în ea ne trăim cele mai profunde emoții. „Limba română în Moldova reprezintă puntea de dialog între toate comunitățile”, a spus șefa statului.

De asemenea, șefa statului menționează că, doar anul trecut, peste 6500 de adulți au beneficiat de cursuri gratuite în cadrul Programului național de studiere a limbii române, lansat de Guvern.

„Moldova europeană înseamnă o țară în care toți cetățenii se simt liberi să-și manifeste identitatea culturală, să-și vorbească limba maternă și să contribuie la patrimoniul nostru comun”, a punctat Maia Sandu.

Ziua internațională a limbii materne este marcată în fiecare an, la 21 februarie, pentru a promova diversitatea culturală și lingvistică din întreaga lume. Data aleasă amintește de evenimentele ce au avut loc la 21 februarie 1952, când mai mulți studenți, care demonstrau în Dhaka pentru recunoașterea limbii lor materne „bangla” drept una din cele două limbi ale Pakistanului de atunci, au fost împușcați de forțele de poliție, potrivit www.un.org.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult