Internațional

Sute de fermieri spanioli se îndreaptă cu tractoarele spre Madrid

Câteva sute de tractoare se îndreaptă miercuri spre centrul Madridului, cu ocazia unei noi zile de proteste a fermierilor spanioli, care denunță în special concurența neloială a anumitor țări din afara Uniunii Europene, transmite AFP.

Reuniți la chemarea sindicatului Union de Uniones, manifestanții s-au regrupat în zori în diferite comune din regiunea Madridului, în spatele pancartelor care solicită în special "prețuri corecte" pentru fermieri.

Strânși în cinci coloane de tractoare, fermierii se îndreaptă spre centrul Madridului, unde după prânz este programată să aibă loc o manifestație în fașa Ministerului Agriculturii, la trei săptămâni după debutul mișcărilor de protest ale fermierilor în Spania.

Fermierii ar dori să poată „repercuta costurile de producție asupra prețului final al produselor lor astfel încât să nu mai vândă în pierdere" și solicită „un mai bun control al importurilor" în Spania, a explicat Luis Cortés, coordonator național la Union de Uniones, pentru postul public de televiziune RTVE.

Aceste produse importate trebuie „să respecte aceleași constrângeri ca și cele care sunt impuse fermierilor spanioli", a adăugat Luis Cortés, estimând că măsurile dezvăluite în ultimele zile de guvernul premierului Pedro Sanchez sunt insuficiente.

Pe lângă protestul din Madrid, miercuri sunt programate și alte manifestații în Spania, în special la Murcia (sud-est) și Malaga (sud), de data aceasta la chemarea a trei organizații reprezentantive din sectorul agricol (Asaja, COAG și UPA).

Fermierii spanioli protestează începând din data de 1 februarie. Ei au fost primiți de mai multe ori de ministrul Agriculturii, Luis Planas, care și-a luat angajamentul că va susține la Bruxelles o simplificare a Politicii Agricole Comune (PAC) și că va îmbunătăți legislația spaniolă referitoare la lanțurile alimentare, pentru a împiedica situația în care fermierii își vând în pierdere produsele.

La rândul său, Comisia Europeană a făcut în ultimele săptămâni mai multe concesii fermierilor, care protestează în mai multe țări din Europa, înaintea alegerilor europarlamentare din iunie.

Citește mai mult