Politic

Regiunea transnistreană ar putea solicita alipirea la Rusia: Biroul de Reintegrare: „Tiraspolul e conștient de consecințele pe care și le asumă”

Biroul politici de reintegrare a reacționat în urma informațiilor apărute în spațiul public precum că regiunea transnistreană ar urma să ceară anexarea la Rusia la sfârșitul acestei luni. Într-un comunicat, instituția precizează că urmărește cu atenție situația din stânga Nistrului și este contact permanent cu Misiunea OSCE și cu alți parteneri internaționali.

„Din informațiile de care dispunem, nu există temei să credem că situația din regiune s-ar putea deteriora. Suntem convinși că Tiraspolul e conștient de consecințele pe care și le asumă în cazul unor pași negândiți”, se mai arată într-un comunicat

În același timp, avocatul Vadim Vieru, director de program la Asociația Promo-LEX a declarat la emisiunea „Spațiul Public” de la Radio Moldova că ceea ce urmează să se întâmple în regiunea transnistreană este un joc propagandistic.

„Ceea ce urmează să se întâmple la Tiraspol săptămâna viitoare este în mare parte un joc propagandistic pentru consum intern, pentru populația acestei regiuni. Evident că sunt riscuri de escaladare politică și aici trebuie să fim atenți. Dar până atunci să ne uităm ce se întâmplă chiar astăzi în centrul Chișinăului. În cazul în care bașcanul Găgăuziei nu este membru al Guvernului, grupul de lucru parlamentar Chișinău-Comrat nu mai lucrează, singurele căi de comunicare sunt prin presă sau prin instanțe de judecată, iar asta înseamnă că avem o problemă foarte gravă de funcționalitate a acestui stat”.

Este posibil ca aceasta să fie o reacție la decizia Republicii Moldova de a nu permite deschiderea secțiilor de vot în țara noastă la alegerile prezidențiale din Rusia, în luna martie curent, consideră expertul Whatchdog, Andrei Curăraru.

„Există posibilitatea ca această mișcare ar putea fi orientată spre mobilizarea transnistrenilor pentru a vota în favoarea lui Putin în alegerile iminente. În plus, există temeri că aceasta ar putea fi parte a unei strategii mai ample de a întinde mai mult forțele armate ucrainene pentru a monitoriza frontiera, într-o perioadă în care fiecare soldat contează”, continuă expertul.

Precizăm că recent opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba a declarat pentru agenția Infotag că la congresul așa zișilor deputați de toate nivelele din stânga Nistrului, care va avea loc pe 28 februarie, ar urma să fie adoptată o solicitare către Moscova privind alipirea regiunii separatiste la Federația Rusă. Astfel, Ciorba a atras atenția la faptul că adunarea va avea loc cu o zi înainte de adresarea președintelui Rusiei, Vladimir Putin, către Adunarea Federală.

Opozantul transnistrean nu exclude că această directivă de a organiza congresul să fie dată chiar de la Moscova. Ciorba presupune că în cadrul forumului așa zișilor deputați de toate nivelele din Transnistria ar urma să fie lansată o solicitare din partea locuitorilor din stânga Nistrului de alipire a regiunii la Federația Rusă, iar a doua zi, pe 29 februarie, Putin va anunța acest lucru Adunării Federale, care va lua decizia să dea curs cererii.

Opozantul consideră că adunarea de la Tiraspol și protestul organizat recent acolo împotriva așa ziselor presiuni economice ale R. Moldova au drept scop să arate că locuitorii din Transnistria sunt împotriva Chișinăului.

El a îndemnat așa zișii deputați ai regiunii să nu permită să fie luată această decizie, care îi va da lui Putin „pretext juridic pentru a aplica o lovitură pe teritoriul R. Moldova, inclusiv Transnistriei, sub orice pretext”.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult