Ion Manole: Transnistria este sub ocupația Rusiei
Peste două mii de moldoveni așteaptă despăgubiri din partea statului rus. Moscova este obligată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului să compenseze cu aproximativ șase milioane de euro victimele abuzurilor comise de regimul separatist de la Tiraspol. Deși Rusia s-a retras de la Consiliul Europei după declanșarea invaziei pe scară largă împotriva Ucrainei, Ion Manole de la Promo-Lex a declarat pentru Moldova 1, la emisiunea În Context, că statul rus va plăti despăgiburile plus penalitățile care vor fi calculate de CtEDO.
Ion Manole, director executiv Promo-Lex: Federația Rusă deține controlul de facto și prin această calitate, are influența sau posibilitatea să influențeze situația drepturilor omului în stânga Nistrului.
Radu Osipov, jurnalist Moldova 1: Este regiunea transnistreană un teritoriu ocupat?
Ion Manole: Da și avem deciziile de la Consiliul Europei. Nu este o opinie personală, este un fapt clar, declarat și confirmat de instituțiile internaționale.
RUSIA PRELUNGEȘTE OCUPAȚIA SOVIETICĂ
Cazurile de rezonanță vizează abuzurile comise de regimul separatist împotriva profesorilor și elevilor școlilor românești din Transnistria, dar și a fermierilor din raionul Dubăsari. Doar în aceste două dosare, statul rus trebuie să achite aproximativ patru milioane de euro.
Potrivit CtEDO, Rusia controlează de facto regiunea transnsitreană. Trupele ruse din stânga Nistrului sunt dislocate ilegal, GOTR (Grupul Operativ al Trupelor Ruse) este structura militară creată în baza armatei a 14-a sovietice care nu s-a retras din Republica Moldova după declararea independenței. Republica Moldova a solicitat la Adunarea Generală ONU retragerea necondiționată a militarilor ruși și reformarea misiunii de pacificare. După declanșarea războiului rusesc contra Ucrainei, Adunarea Parlamentară a Consiliul Europei a adoptat o rezoluție prin care recunoaște situația de facto: Rusia ține sub ocupație regiunea transnistreană a Republicii Moldova.
Rusia încalcă propriul angajament. În 1999, la summitul OSCE de la Istanbul, Kremlinul promitea retragerea totală din Republica Moldova și Georgia până în anul 2002. De atunci, Rusia a invadat Georgia în 2008 și Ucraina în 2014 sub steag fals, și în 2022 pe scară largă.