Social

MEC a lansat procesul de consultare publică a proiectelor de manuale școlare

La începutul anului de învățământ 2024 - 2025 elevii vor studia din manuale noi, ajustate și redactate. Cel puțin asta își propune Ministerul Educației și Cercetării, după ce astăzi secretarul de stat Galina Rusu a anunțat despre lansarea procesului de consultare publică a proiectelor de manuale școlare care vor fi bune de tipar".

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, pentru anul 2024 au fost anunțate 67 de titluri de manuale noi. La sfârșitul anului 2023 au fost ofertate manuale pentru 46 dintre aceste titluri. Toate proiectele de manuale ofertate de către edituri sunt analizate de către un grup de evaluatori selectați prin concurs deschis.

„Toate proiectele de manuale au fost evaluate. Constatăm, cu părere de rău că unele manuale deja au fost respinse pe criteriul de necorespundere cu curriculum. Manualele care au obținut punctajul necesar și au obținut cel mai mare punctaj, au fost repetat transmise editurilor pentru ajustările și redactările necesare”, a declarat Galina Rusu, secretare de stat MEC.

Avizul „bun de tipar" se acordă de către Ministerului Educației și Cercetării, iar ulterior manualele sunt tipărite și prezentate în școli. Întregul pachet curricular pentru toate ciclurile de studii din sistemul de învățământ constă din 197 de titluri de manuale.

La începutul anului curent de studii, în școlile din țară au ajuns 33 de titluri de manuale noi. Până la 1 septembrie 2024, urmează a fi tipărite alte titluri noi de manuale, care să corespundă curriculei școlare, modificată în anul 2018.

Citește mai mult