Internațional

FMI va debloca o tranșă de 880 milioane de dolari pentru Ucraina

Oficialii Fondului Monetar Internațional și ai Guvernului ucrainean au ajuns joi la un acord la nivel de staff cu privire la politicile economice, ceea ce deschide calea pentru eliberarea unei tranșe de 880 milioane de dolari, după ce va fi aprobată și de boardul FMI, a anunțat instituția financiară internațională, transmite Agerpres.

Acordul a venit la finalul a șase zile de reuniuni între oficialii ucraineni și staff-ul FMI, întâlniri care au avut loc la Varșovia (Polonia), în cadrul celei de-a treia revizuiri a programului de asistență în valoare de 15,6 miliarde de dolari convenit anul trecut.

„Performanțele în cadrul programului de asistență au fost solide în pofida dificultăților războiului", a salutat într-un comunicat șeful misiunii FMI, Gavin Gray, care în perioada 17-22 februarie a avut discuții cu oficialii ucraineni la Varșovia.

Experții FMI au evaluat obiectivele stabilite în urmă cu un an, când a fost aprobat pachetul de ajutor pe patru ani, și au ajuns la concluzia că, exceptând un singur criteriu de performanță care vizează veniturile din taxe, Ucraina a atins toți indicatorii structurali care au făcut obiectul procedurii de revizuire.

Acordul convenit la nivel de staff trebuie să fie aprobat de managementul FMI și board-ul executiv al instituției, lucru care este așteptat să se întâmple în a doua jumătate a lunii martie, a declarat pentru Reuters o sursă din apropierea acestui dosar.

„Ne așteptăm ca această decizie să fie aprobată de board-ul executiv al Fondului în viitorul apropiat", a scris prim-ministrul ucrainean Denis Șmîhal pe aplicația de mesagerie Telegram. „În 2024, ne așteptăm ca asistența Fondului să se ridice la 5,4 miliarde de dolari. Cu aceste fonduri, ne vom putea concentra resursele noastre interne pe apărare, care este prioritatea numărul unu", a adăugat premierul ucrainean.

Citește mai mult