Internațional

Consiliul Europei își reafirmă sprijinul „de neclintit” pentru Ucraina

Liderii Consiliului Europei, instituția care garantează statul de drept pe continent, și-au reafirmat vineri sprijinul „de neclintit" pentru Kiev, cu o zi înainte de împlinirea a doi ani de la invazia Rusiei asupra Ucrainei, relatează Agerpres.

coe.int
Sursa: coe.int

„Marcăm un moment pe care nimeni nu ar fi vrut să îl vadă", a declarat Marija Pejcinovic Buric, secretarul general al Consiliului, în fața a aproximativ 150 de persoane, membri ai Consiliului, reunite în fața instituției cu sediul la Strasbourg.

„Viitorul Ucrainei trebuie să fie un viitor liber și european. Iar Consiliul Europei este ferm hotărât să contribuie la acest lucru", a insistat ea.

„Acest angajament se află în centrul tuturor acțiunilor pe care le-am întreprins pentru a sprijini Ucraina și poporul său", a adăugat ea, menționând în special registrul daunelor aduse Ucrainei, care deschide calea pentru un mecanism internațional pentru ca Rusia să ofere compensații Kievului pentru distrugerile cauzate de războiul său de agresiune.

Moscova a fost exclusă din Consiliul Europei la scurt timp după izbucnirea războiului, care a început la 24 februarie 2022.

Ambasadorul Ucrainei la Consiliul Europei, Boris Tarasiuk, a cerut comunității internaționale „să-și întărească sprijinul împotriva agresorului pentru a evita alte atrocități".

„Să nu ne întrebăm cât va dura acest război, ci mai degrabă cum putem accelera victoria noastră comună. Calculul este simplu: mai mult efort înseamnă victorie mai rapidă, înseamnă pace", a spus Tarasiuk.

„Reiterăm condamnarea noastră fermă și fără echivoc a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și sprijinul nostru de neclintit pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei", au declarat liderii Consiliului, Marija Pejcinovic Buric, Dominique Hasler, ministrul afacerilor externe al Luxemburgului, și Theodoros Rousopoulos, ultimii doi fiind președinții Comitetului de Miniștri, respectiv Adunării Parlamentare, organele executive și parlamentare ale Consiliului Europei.

„Trebuie depuse toate eforturile pentru a-i trage la răspundere pe cei responsabili pentru toate încălcările drepturilor omului și crimele comise în timpul acestui război", a insistat la rândul său comisarul pentru drepturile omului al Consiliului, Dunja Mijatovic.

Citește mai mult