Social

Bolea, în urma discuțiilor cu agricultorii: Am vorbit punctual despre fiecare problemă

Discuțiile dintre fermieri și ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, care au avut loc astăzi au fost eficiente. Vicepremierul a declarat că în cadrul întrevederii a fost discutată propunerea Guvernului Republicii Moldova privind acordarea creditelor de 500 de mii de lei cu o garanție de 90% din partea statului. În context, ministrul de resort a precizat că astăzi băncile comerciale urmează să analizeze această ofertă și vină cu unele propuneri pentru agricultori.

Am avut o discuție eficientă și am trecut peste toate propunerile care au venit din partea agricultorilor. Am început cu agricultorii din Cahul, unde am analizat problemele cu care se confruntă și aici în mod deosebit merge vorba de fermierii care au avut de suferit în urma secetei din anul 2023. Am vorbit punctual despre măsurile care au fost întreprinse de Guvern în vederea susținerii acestei categorii de persoane. În primul rând vorbim despre acele 500 de mii de lei garantate din partea statului. Băncile comerciale trebui să se informeze despre impedimentele cu care se ciocnesc în modul de folosire a regulamentului și care ar fi propunerile pentru agricultori. Evident că este vorba de acele 50 de milioane care sunt deja în proces de depunere și la ziua de astăzi sunt 144 de agricultori care au depus dosarele”, a spus ministrul Bolea.

Ministrul Agriculturii a menționat că urmează să fie analizată și o altă propunere a fermierilor privind acordarea unui credit în jur de două milioane de lei din partea statului.

În ceea ce privește creditul garantat din partea statului în jur de două milioane de lei marți, noi vom constitui un grup de la Ministerul Finanțelor, reprezentanți din domeniul agriculturii, economiei și ODA ca să începem să analizăm și să lucrăm pe fiecare punct. Ne-am înțeles să ne așezăm și să discutăm fiecare problemă”, a afirmat vicepremierul.

În ceea ce privește repartizarea motorinei din România pentru agricultori, Vladimir Bolea că autoritățile române sunt în proces de analiză.

Președintele Asociației Forța Fermierilor, Ion Plămădeală, a declarat că în urma întâlnirii de astăzi nu s-a luat o decizie finală. Marți urmează să aibă loc o nouă ședință cu reprezentanții ministerelor Agriculturii, Finanțelor și Economiei, după care vor fi anunțate deciziile. Fermierii spun că protestele ar putea fi suspendate pentru o perioadă de două săptămâni întrucât încep lucrările agricole de primăvară.

Am discutat punctual pe orice punct din toate revendicările noastre. Evident că orice problemă necesită timp pentru căutarea soluțiilor. La prima fază este important că s-a conștientizat că este important de întreprins niște măsuri clare. Posibil că vom întrerupe pe o perioadă de vreo două săptămâni, vom îndeplini lucrările strict necesare acum în agricultură și pe parcurs comisia care va fi creată va activa concret, punctual și vom vedea la ce vom ajunge”, a declarat președintele Asociației „Forța Fermierilor”, Ion Plămădeala.

Amintim că fermierii au blocat și astăzi vama Leușeni. Fermierii au ieșit cu tractoare pe traseele naționale din Fălești, Cahul și câteva orașe din Găgăuzia.

Amintim că pe 20 februarie, la o ședință la care a participat și premierul Dorin Recean, agricultorilor li s-a propus să acceseze credite garantate de stat de până la jumătate de milion de lei, începând cu luna martie. Precizăm că, în ultimele săptămâni, fermierii au organizat mai multe proteste, însoțite de blocarea unor tronsoane de drum și puncte de trecere a frontierei.

Menționăm că, fermierii solicită ajutor suplimentar de 400 de milioane de lei compensații pentru culturile de porumb și floarea-soarelui semănate în 2023, dar și urgentarea procesului de recepționare a celor 4 000 de tone de motorină din România.

De asemenea, producătorii de cereale cer să le fie achitate mai repede subvențiile pentru ratele creditelor bancare și nebancare până la 31 martie

Citește mai mult