Internațional

Ursula von der Leyen merge sâmbătă la Kiev, la împlinirea a doi ani de la lansarea invaziei ruse

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va deplasa sâmbătă la Kiev, ziua când se împlinesc doi ani de la începutul invaziei ruse în Ucraina, au confirmat vineri surse comunitare, potrivit agenției EFE, transmite Agerpres.

Atlantic Council
Sursa: Atlantic Council

Aceleași surse nu au dorit să detalieze care va fi programul președintei executivului UE, din motive de securitate.

„Astăzi se împlinește o aniversare tragică: aceea a agresiunii ruse pe scară extinsă contra Ucrainei”, a amintit Ursula von der Leyen într-un comunicat emis vineri împreună cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Au fost „doi ani de violență, brutalitate, teroare și distrugere. Nu vom uita niciodată șocul inițial al atacului, oroarea evenimentelor de la Borodianka, Bucea, Mariupol”, se arată în același comunicat, în care șefii principalelor instituții ale Uniunii Europene asigură că aceasta din urmă va susține mereu independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Odată cu împlinirea a doi ani de la începutul războiului, UE a aprobat vineri al 13-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care cuprinde cel mai consistent set de măsuri într-un singur pachet și de asemenea include companii chineze.

Ursula von der Leyen vine la Kiev în aceeași săptămână în care a anunțat că abia după alegerile europarlamentare din iunie UE va decide dacă va începe efectiv negocierile de aderare cu Ucraina, deși inițial era prevăzut ca această decizie privind aprobarea „cadrului de negociere” pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană să fie validată în luna martie.

În acest timp, pe front, armata ucraineană fragilizată de eșecul contraofensivei din vara trecută și confruntată cu o criză de soldați și de muniții pentru artilerie face greu față trupelor ruse revenite în ofensivă și care au ocupat săptămâna aceasta orașul Avdiivka, o redută fortificată a armatei ucrainene.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut vineri aliaților occidentali ai Ucrainei livrarea rapidă de noi sisteme antiaeriene și de avioane de luptă, argumentând că în etapa actuală a conflictului „lucrul cel mai important este să deblocăm cerul”, referindu-se la una dintre dificultățile de care se lovesc trupele ucrainene, respectiv lipsa sprijinului aerian.

Sosit la Kiev în fruntea unei delegații de congresmeni democrați, președintele Senatului SUA, Chuck Schumer, a promis în ajunul împlinirii a doi ani de la invazia rusă că „va lupta” în continuare la Washington pentru a obține aprobarea ajutorului suplimentar de peste 60 de miliarde de dolari cerut de președintele Joe Biden pentru Ucraina și blocat de congresmeni republicani, blocaj ce împiedică în mare măsură livrările de noi arme și muniții americane de care Kievul are acum atât de mult nevoie.

Citește mai mult