Politic

Doi ani de război în Ucraina // Marko Șevcenko: Vedem lumină la sfârșitul acestei istorii

La doi ani de război, în pofida dificultăților de pe front, ucrainenii sunt hotărâți să lupte mai departe, pentru că nu au o altă opțiune decât să reziste agresiunii ruse, a declarat într-un interviu pentru Radio Moldova, ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko. Diplomatul a precizat că Ucraina are nevoie de mai mult sprijin extern atât militar cât și economic.

„Este greu de vorbit despre spiritele în perioadă de război, pe deoparte se simte o oboseală, pe de altă parte - sondajele de opinie arată că ucrainenii sunt hotărâți să lupte pentru că deja toată societatea absolută a înțeles că nu avem altă opțiune, decât să luptăm și să rezistăm. Dacă se va întâmpla ceva, consecințele vor fi grave. Militarii ucraineni înțeleg că soarta țării este în mâinile lor”, a declarat ambasadorul Ucrainei.

Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Șevcenko, a spus că Rusia nu poate câștiga în Ucraina pentru că are rezistența de care dau dovadă ucrainenii de a-și apăra „casele și patria”.

„Armata rusă este prost educată, iar tehnica nu este bună precum s-a vorbit. Rușii nu au rezistență, precum au ucrainenii spirit puternic de a-și apăra casele și patria. Totodată, Rusia devine slabă din cauza sancțiunilor impuse. Ucraina vede lumină la sfârșitul acestei istorii. Ucraina are nevoie de voință politică care să fie transpusă în fapte reale. Nu avem îndoială că ajutorul va veni, avem nevoie de mișcări rapide și decizii luate la timp. Contăm pe fapte, nu pe vorbe”, a conchis ambasadorul.

Amintim că acum doi ani, în dimineața zilei de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, declarând că începe o „operațiune militară specială”. De atunci, în țara vecină a început un război sângeros care durează până în prezent, cu sute de mii de oameni morți și răniți, milioane de refugiați, cu localități și infrastructură distruse.

Republica Moldova și statele UE condamnă cu fermitate războiul de agresiune brutal al Rusiei împotriva Ucrainei.

Citește mai mult