Regional

Povestea unei familii de ucraineni, refugiate la Soroca: „Venim pe cheiul Nistrului și privim spre malul ucrainean”

Războiul este și despre oamenii care au fost nevoiți să lase tot și să fugă din calea morții. Mii de cetățeni ucraineni au ales Republica Moldova pentru refugiu. Unii dintre ei au început o viață nouă, ne-au îndrăgit tradițiile și obiceiurile, însă gândul tot acasă le este.

Elena este din regiunea Lugansk. A fugit de război împreună cu feciorul și mama sa chiar în primele zile ale invaziei ruse. S-a adăpostit în orașul Soroca, aici a luat viața de la capăt. Feciorul învață la școală, ea lucrează profesoară de matematică. De curând, a început să studieze limba română.

*„Nu toți vor să vorbească cu noi în limba rusă și așa am fost nevoiți să învățăm. Un pic înțeleg atunci când se vorbește mai lent. Cel mai mult am îndrăgit sărbătoarea „Mărțișor”. În Ucraina am lăsat totul, tot ce aveam. Am venit cu un bagaj pe cinci zile. Am luat și ghiozdanul copilului”, a mărturisit Elena.

Daria și Aleksei Demidov, în acești doi ani de când s-au refugiat în Republica Moldova, au reușit să-și întemeieze aici o familie și au adus pe lume o fetiță. Copilul lor s-a născut la Soroca.

Daria și Aleksei spun că vin des pe cheiul Nistrului și privesc îndelung spre malul ucrainean. Deși sunt bine primiți aici, totuși, cel mai mare vis al lor e să se întoarcă acasă, chiar dacă localitatea unde s-au născut a fost distrusă în totalitate.

„Ne-au propus să ne mutăm la Chișinău, dar nu am acceptat deoarece aici, în Soroca, ne place mult și suntem mai aproape de casă. Nouă ne plac foarte mult plăcintele voastre și mămăliga. Aici avem liniște și pace”, spune Daria Demidova, refugiată.

Aleksei este cetățean rus, însă a trăit în Ucraina până a începe războiul. Pentru că deține doar pașaport rus, bărbatul a fost expulzat din țară. Acum el speră să obțină, cu timpul, cetățenia Republicii Moldova.

„Când am ajuns în Republica Moldova am fost ajutat chiar de la vamă. Acum lucrez în construcție, fac fațada caselor. Ne ajută mult și organizațiile internaționale la plata serviciilor comunale, chiriei”, a declarat Alexei Demidov, refugiat.

În prezent, în raionul Soroca locuiesc 140 de persoane refugiate din Ucraina.

Citește mai mult