Interviu ÎN CONTEXT // Eugen Tomac: Republica Moldova a fost constant o țintă a provocărilor din partea Rusiei
Războiul din Ucraina a redesenat harta Europei și a reașezat prioritățile statelor Vest-Europene, iar Republica Moldova este în atenția tuturor cancelariilor occidentale fiind susținută necondiționat. Declarația a fost făcută de eurodeputatul român, Eugen Tomac, în cadrul ediției speciale „ÎN CONTEXT”. Europarlamentarul susține că Chișinăul a fost o țintă constantă a provocărilor din partea Rusiei, făcând referire la amestecul în politica internă prin partide finanțate de Kremlin. Rusia întotdeauna și-a manifestat brutal interesul față de agenda Republicii Moldova privind apropierea de România și Uniunea Europeană și nu odată am văzut reacții agresive de la Moscova.
Radu Osipov: Eugen Tomac s-a conectat online. În situația în care Republica Moldova este ținta unui război informațional din partea Rusiei și se pare că acest război se intensifică și în aceeași situație electorală în Europa și în Republica Moldova, inclusiv în România, considerați că e garantat cumva parcursul european al Republicii Moldova?
Eugen Tomac: În primul rând nu toți cetățenii știu Rusia nu duce de ieri sau de astăzi un război împotriva Republicii Moldova. De când și-a declarat independența după prăbușirea URSS, Chișinăul a fost o țintă constantă din punct de vedere al provocărilor. Începând cu conflictul transnistrean și apoi amestecul brutal în mod constant în politica Republicii Moldova, prin partid subvenționate susținute fățiș de Putin, Rusia întotdeauna a încercat să își manifeste brutal interesul față de orice opinie pe care o are Republica Moldova în agenda sa. În mod special cel privind apropierea de România și Uniunea Europeană. Nu odată am văzut reacții agresive de la Moscova cu privire la vectorul proeuropean pe care și le-a asumat Republica Moldova.
În momentul de față sigur că datele problemei sunt mult mai complicate, dintr-un motiv foarte evident. Războiul din Ucraina a redesenat harta Europei, a re așezat prioritățile statelor Vest-europene. Slavă Domnului că Republica Moldova este în atenția tuturor cancelariilor occidentale, este susținută necondiționat. Și răspunsul Uniunii Europene față de amenințarea rusă este invitarea Chișinăului de a începe negocierile pentru aderare.
Deci nu este o noutate. Este o constantă din partea Moscovei această interferență brutală în afacerile interne ale Republicii Moldova. Și sigur că pentru noi nu este o noutate nici o provocare care vine dinspre Est. Ați văzut de la cele mai importante tribune europene se transmit garanții ferme că drumul început este ireversibil și asta este cel mai important aspect. Pentru că odată începute negocierile, lucrurile vor intra într-o altă etapă. Până acum, vioara principală în acest proces au fost politicieni, atât cei de la Chișinău, cât și de cei de la Bruxelles. Acum se trece la o nouă fază. Chiar și într-o situație atât de complicată cum este cel privind amenințările directe, nu doar hibride. Pentru că Rusia nu o dată a spus că este interesată să oprească acest parcurs european al Republicii Moldova spre spre Vest. Și din acest punct de vedere, sigur că toate aceste mesaje agresive care au venit de la Kremlin, au întărit mult mai mult convingerile politice de la Chișinău că acest drum trebuie continuat, indiferent de sacrificii, indiferent de eforturi.
Și cel mai important este că și o bună parte din cetățenii Republicii Moldova au înțeles că Rusia una spune și cu totul alta face în relația cu statele pe care dorește cu orice preț să le țină în zona sa de influență. Și dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în Estul Ucrainei, de la Mariupol și orice oraș doriți, oamenii pot singuri să tragă concluzii. Pentru că acolo s-au comis crime împotriva umanității.
Am fost în urmă cu trei zile la Chișinău, la Forumul Economic. Și soția ambasadorului Ucrainei a prezentat câteva cazuri cutremurătoare. Copii din Mariupol care și-au îngropat singuri părinții omorâți în acest război absurd. Sunt crime care cutremură orice minte rațională. De aceea trebuie să fim atenți în fața acestor amenințări și, evident, să facem tot ce ne stă în putință pentru ca Republica Moldova și toți cetățenii ei, indiferent de limba pe care o vorbesc acasă, să fie în siguranță. Asta este interesul Uniunii Europene, pentru asta România susține necondiționat Republica Moldova.
Și eu sper ca orice minte bolnavă care gândește că prin apropierea Rusiei prin orice formulă de Republica Moldova, există un viitor mai bun decât cel pe care îl are în prezent și evident decât cel pe care îl poate construi în Uniunea Europeană se înșală amar. Pentru că este suficient să se uite spre Mariupol să înțeleagă de fapt ce înseamnă noua lume rusă și consecințele acestor operațiuni militare care seamănă a război cumplit.
Radu Osipov: Domnule Tomac, vă mulțumesc mult pentru această intervenție.
Eugen Tomac: Cu multă plăcere și vă mulțumesc pentru invitație.