„Sindromul prințesei” la copii. Efecte și sfaturi pentru părinți
În era digitală în care influența mediatică și presiunea socială sunt tot mai pregnante, un fenomen alarmant se răspândește printre copii: sindromul prințesei. Această afecțiune se caracterizează prin comportamentul exigent, dorința constantă de atenție și tendința de a cere tot mai multe lucruri materiale în schimbul unui comportament potrivit sau a muncii depuse.
Specialiștii în sănătate mentală atrag atenția asupra efectelor devastatoare pe termen lung ale acestui sindrom asupra copiilor și relațiilor lor cu cei din jur.
„Acest sindrom este tot mai vizibil astăzi pentru că suntem într-un proces de dezvoltare, transformare continuă. Atât influența educației de acasă, cât și influența mediei, a rețelelor de socializare, a exemplelor de bună practică, influențează formarea anumitor atitudini comportamentale la copii”, spune doctorul în psihologie, Ecaterina Moga.
Specialista mărturisește că: „Dacă fetița se vede doar pe ea în centrul atenției, iubită, apreciată, toți sunt datori să facă ceva, să îi rezolve o problemă, apare egocentrismul, și când vede că nu este împărtășită experieța ei, începe să caute eroii care să o salveze”.
Totodată, multe povești cunoscute, precum „Cenușăreasa” sau „Frumoasa din pădurea adormită”, promovează ideea că aspectul fizic și îmbrăcămintea sunt cheia către succes, iubire și popularitate. Sindromul prințesei se caracterizează prin a trăi viața ca într-un basm, crezând că totul ni se cuvine, concentrându-ne doar pe lucrurile bune și frumoase.
Prin urmare, implicarea activă în educația și dezvoltarea copilului, părinții pot contribui semnificativ la prevenirea și combaterea sindromului prințesei, promovând valori esențiale și un comportament sănătos în mediul familial și social.
Fiecare părinte își dorește ce este mai bun pentru copilul său. Protejarea copiilor este o prioritate, dar este important să le lăsăm loc copiilor noștri să învețe lucrurile și să-și descopere independența prin propriile greșeli. „Sindromul prințesei” nu este în mod cert ceva cu care te naști, ci este un comportament învățat.