Mircea Eșanu, despre cererile de redobândire a cetățeniei: „O mare parte vin din Rusia”
Numărul solicitărilor de redobândire a cetățeniei Republicii Moldova este în creștere și o mare parte din aceste cereri vin din Federația Rusă, afirmă șeful Agenției Servicii Publice Mircea Eșanu. „Războiul din Ucraina, limitarea drepturilor omului” și „riscurile” la care sunt supuși în Rusia îi fac pe moldovenii plecați cândva de acasă să își revendice cetățenia, a explicat Eșanu în platoul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.
Șeful ASP a menționat că persoanele care solicită redobândirea cetățeniei vin din statele care nu acceptă cetățenia dublă, în special din Rusia.
„Fenomenul redobândirii cetățenii Republicii Moldova a fost exacerbat. Războiul din Ucraina, limitarea din ce în ce mai vădită a drepturilor omului, cetățenești, riscurile pe care le comportă în Federația Rusă, și oamenii, pe bună dreptate, solicită redobândirea cetățeniei. Mai mult decât atât, ei sunt descendenți ai persoanelor deportate în URSS, Kazahstan, copiii sau nepoții lor care pretind la cetățenia Republicii Moldova”, a declarat Mircea Eșanu.
Autoritățile din Republica Moldova tratează cu maximă seriozitate această procedură, verificând minuțios fiecare dosar, a precizat Eșanu, care a menționat în context extinderea termenului de verificare de la 20 de zile la șase luni.
„Nu dăm răspunsuri în cazul în care noi nu avem o confirmare oficială. Cei de la starea civilă din Federația Rusă ne răspund, notarii ne răspund. Avem o comunicare bună, chiar dacă în unele cazuri ele întârzie, noi nu ne grăbim. În toate cazurile este solicitat cazierul judiciar. Putem vedea dacă aceste persoane au antecedente penale, au avut, au ispășit pedeapsa. Colegii noștri de la SIS sunt în proces de avizare. Ei fac o verificare, având și alte informații la dispoziție să nu fie aceste persoane extremiste, teroriste etc”, a mai spus Mircea Eșanu.
Șeful ASP a anunțat că în ultimul an autoritățile de la Chișinău au refuzat în 30 de cazuri acordarea cetățeniei.
„Avem cel puțin 30 de refuzuri în ultimul an. În majoritatea cazurilor erau falsuri în declarații și falsuri în acte. Persoana și bunicii ei nu aveau rădăcini pe teritoriul Republicii Moldova, noi am putut demonstra asta. (…) Am depistat câteva scenarii de falsificare a actelor de stare civilă și vom verifica dacă acestea nu au fost folosite și în anii precedenți”, a adăugat funcționarul.
Potrivit datelor ASP, aproximativ un milion de moldoveni se află peste hotare.