Transportatorii renunță la proteste. Parlamentul a cerut APOTA să vină cu propuneri de modificare a Codului Rutier
Transportatorii renunță la protest. Se conturează a fi un dialog între Parlament și Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto. Legislativul a cerut APOTA să vină cu propuneri de modificare a Codului Rutier. Se întâmplă după ce, timp de două zile, circa 70 la sută din cursele naționale regulate au fost suspendate, fapt ce a afectat călătorii din mai multe raioane.
„Mi-au spus că la Ocnița va fi transport, dar văd că îmi spun oamenii că e posibil să nu fie”.
„Merg la Căușeni. Nu am cu ce mă duce. - De când stați aici? - De vreo oră și ceva. - Ce o să faceți acuma? - Vine nepoțica să mă ia”.
„Eu consider că cei de la guvernare trebuie să iasă să vorbească cu oamenii numaidecât. Așa va fi logic și corect”.
„- La Puțintei. - Este transport spre localitatea dvs.? - Merge o singură rutieră, Ghetlova-Chișinău. Am înțeles că merge la ora 18:00 și deja o să aștept, n-am încotro”.
„- Unde mergeți? - La Malcoci. - Vedem că transport este. - Este, dar au spus că nu merg. Acesta numai ce a venit și nu vrea să meargă. O să mă duc cu un taxi”.
Unii șoferi ne-au spus că sunt nevoiți să iasă la muncă.
„Ieri am lucrat. Trebuie de lucrat. Oamenii așteaptă. - Susțineți protestul transportatorilor? - Îi susțin, dar totuși trebuie de lucrat. Lumea merge la lucru, la spital. Să nu lucrăm - e jale”.
„Mi-au spus să ies la lucru - eu lucrez. Dar dacă e corect sau nu - noi singuri nu înțelegem. Văd că sunt pasageri, pentru că n-au alt transport”.
Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, susține că nu protestează transportatorii, ci reprezentanți APOTA.
„Nu înțeleg, de fapt, care este motivul anunțat de această asociație. Noi vorbim de cei care dețin autorizațiile de transport. Operatorii de transport dețin niște autorizații, care spun că ei trebuie să facă ruta din punctul A în punctul B, de atâtea ori pe zi. Cei care nu au făcut acest lucru, în mod normal, trebuie să aplice legea”, a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.
Agenția Națională Transport Auto pregătește deja aplicarea legii. A solicitat de la gări informații despre cum rutele raionale și interraionale au prestat servicii în data de 27 februarie.
„ANTA a înaintat un demers, astăzi, în prima parte a zilei, către toate gările și a solicitat să prezinte informația privind regularitatea deservirii de către operatorii de transport a rutelor, curselor raionale și interraionale. Noi am solicitat informația pentru data de 27 februarie. Posibil mâine să avem un răspuns. Numai după aceia o să putem să întreprindem anumite măsuri”, a relatat serviciul de presă al ANTA, Valentina Gîrbu.
Nemulțumirile Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, care au provocat sistarea curselor, sunt legate de noile modificări la Codul Rutier, care ar urma să intre în vigoare la 1 martie.
Conform acestora, consiliile locale și municipale vor decide programul transportului rutier din localitate în funcție de necesitățile oamenilor.
Totodată, intervalul la cursele interraionale urmează să fie micșorat de la 30 la 15 minute. Intervalul de oră va fi exclus în cazul curselor internaționale care circulă în aceeași direcție.
Parlamentul a solicitat Asociației să vină cu propuneri de modificare a Codului transporturilor rutiere. Până atunci, APOTA a anunțat că sistează protestul și toți transportatorii de pe rutele regulate vor ieși la muncă.