Politic

Tiraspolul cere protecția Moscovei. Chișinăul califică „demersul” drept propagandistic

Tiraspolul solicită Dumei de Stat a Rusiei să apere regiunea transnistreană, de ceea ce numește ”presiuni tot mai mari din partea Republicii Moldova”, potrivit unui document aprobat la așa- numitul Congres al deputaților, desfășurat astăzi. Experții susțin că solicitarea este adresată deputaților din Duma de Stat a Rusiei și că regiunea transnistreană este conștientă de consecințele unor acțiuni negândite. De cealaltă parte, autoritățile de la Chișinău califică drept propagandistice declarațiile lansate de Tiraspol, potrivit Radio Moldova.

Printre prevederile rezoluției adoptate astăzi la Tiraspol este și un apel lansat către Consiliul Federației și Duma de Stat a Rusiei cu solicitarea de a proteja regiunea transnistreană în fața presiunii în creștere din partea Republicii Moldova. De asemenea, așa-numiții deputați solicită Parlamentului European să determine Chișinăul să înceteze presiunile asupra regiunii precum și încălcarea drepturilor și libertăților acesteia. Deputații locali nerecunoscuți acuză Chișinăul că a declanșat un „război economic” și că ar fi blocat în mod deliberat negocierile cu Tiraspolul.

Apelul este lansat de fapt deputaților ruși, care nu au nicio putere de decizie în chestiuni de politică externă, a remarcat expertul în securitate, Alexandru Flenchea, într-un interviu pentru Radio Moldova. Potrivit acestuia, pretinsele autorități din stânga Nistrului nu-și doresc o schimbare a statutului actual dar conștientizează riscurile războiului și a confruntărilor Federației Ruse cu Ucraina și cu Occidentul.

Mesajul este mult mai moderat în raport cu mesajul din adresarea precedentă a congresul precedent al deputaților din stâng Nistrului din 2006. Un congres similar i-a solicitat Federației Ruse recunoașterea Transnistriei ca stat independent, lucrul pe care s-au temut să-l facă acum, în 2024, în actualul context geopolitic. În momentul în care această declarație este adresată anume deputaților, acest lucru indică foarte clar că decidenții de la Tiraspol nu doar nu se așteaptă la declarații de răspunsuri practice din partea Federației Ruse, dar, de fapt, nici nu vor o shimbare a status quo-ului”.

La rândul său, analistul politic Anatol Țăranu a notat că acest apel ar putea îndemna Federația Rusă să intervină în Republica Moldova, iar autoritățile de la Chișinău trebuie să conștientizeze pericolul care există.

Acest apel poate fi interpretat ca o asmuțare a Federației Ruse de a dezlănțui un război împotriva Republicii Moldova și acest lucru trebuie să pună pe gânduri guvernarea de la Chișinău care în acel moment când a devenit clar că în Transnistria va fi convocat acest congres mulți dintre reprezentanții Chișinăului vorbeau că nu există niciun pericol. Iată că pericolul există. Separatismul transnistrean continuă să fie un pericol major pentru existența statului Republica Moldova”.

Biroul politici de reintegrare respinge declarațiile propagandistice venite de la Tiraspol. Vicepremierul Oleg Serebrian a notat că regiunea transnistreană beneficiază de pe urma politicilor de pace, securitate și integrare economică cu Uniunea Europeană, avantajoase pentru toți cetățenii.

Regiunea transnistreană beneficiază de pe urma politicilor de pace, securitate și integrare europeană, pe care le promovează Chișinăul. Aceste politici avantajează toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de faptul dacă sunt pe malul drept sau stâng”.

Amintim că, anterior, în spațiul public au apărut declarații precum că la Congres, regiunea transnistreană ar putea solicita anexarea la Federația Rusă, declarații negate de vicepreședinta așa-zisului Soviet Suprem de la Tiraspol, Galina Antiufeeva. Congresul a fost convocat de liderul separatist, Vadim Krasnoselski în legătură cu pretinsele presiuni economice din partea autorităților de la Chișină

Citește mai mult