Regional

Servicii stomatologice gratuite pentru copiii din Criuleni și Strășeni într-un proiect susținut de CNAM

Copiii din localitățile rurale ale Republicii Moldova beneficiază de servicii stomatologice gratuite. În această săptămână, echipele mobile de medici stomatologi au ajuns în mai multe sate din raioanele Criuleni și Strășeni. Proiectul este susținut financiar de Compania Națională de Asigurări în Medicină.

În satul Romănești, raionul Strășeni, au fost examinați peste 120 de copii, atât de la gimnaziul din localitate, cât și de la grădiniță. De dimineață, echipa mobilă a parcat în curtea școlii.

VOX:

„Mi-au spus că trebuie curățat un dinte de piatră și atâta tot. Când eram mai mic, aveam probleme mai des și vizitam dentistul o dată pe săptămână în decurs de o lună. Toată școală se bucură de oportunitatea propusă pentru că dinții sunt foarte importanți, nu doar pentru toate organele din sistemul digestiv”.

„Probleme cu dinții nu am avut, la dentist am fost o dată să văd dacă mi se clătina o măsea. Ne spălăm dinții dimineața și seara timp de două minute, eu îmi spăl dinții dimineața, seara așa, din când în când”.

„Trebuie de spălat dinții de două ori pe zi. - Îi speli regulat? - Da. - Nu ai fost niciodată la stomatolog? - Nu am probleme cu dinții”.

Directorul gimnaziului spune că astfel de servicii sunt binevenite.

„E foarte bine pentru că noi moldovenii ne adresăm la medic doar atunci când ne doare ceva. Am fost preîntâmpinați, a fost coordonat totul cu Direcția generală educație Strășeni, coordonat cu Ministerul Educației, consider că este o campanie foarte benefică”, a spus Petru Dilipovici.

În total, în această săptămână, medicii stomatologi vor examina copiii din cinci localități din raioanele Strășeni și Criuleni.

*„Situația diferă de la sat la sat, dar per general este bine. Noi atragem atenție la dinții permanenți, oferim la toți copiii consultații și igienizări profilactice. La copiii mai mari, deseori punem accent pe dinții permanenți, dinții care nu se mai schimbă, le facem sigilări profilactice. Punem un accent pe viitorul acestor dinți, chiar dacă sunt într-o stare bună”, explică medicul stomatolog Alexandru Brițchi.

Săptămâna trecută au efectuat examene profilactice gratuite în jur de 800 de persoane, dintre care aproape 450 - screening pulmonar, iar 345 de copii au fost consultați de medicii stomatologi.

Citește mai mult