Politic

Ion Ceban, despre trecutul socialist și comunist: Nu regret nimic, am fost sincer mereu

Ion Ceban nu regretă faptul că a fost activist în partidele comuniștilor și socialiștilor. Liderul MAN susține totuși că invazia Rusiei contra Ucrainei a fost un punct de cotitură. La reuniunea cu studenții USM, primarul Chișinăului a fost întrebat dacă își recunoaște greșelile trecutului, mai exact, Mihail Nesteriuc de la facultatea de jurnalism s-a referit la protestul împotriva asocierii Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

usm.md
Sursa: usm.md

În iunie 2014, socialiștii au protestat la Bruxelles, manifestația a fost condusă de Ion Ceban și Marina Radvan. Ceban era atunci deputat socialist, iar Radvan era secretara gărzii tinere PSRM, la sfârșit de an 2014 obținea și ea mandatul de deputat pe listele PSRM.

socialistii.md // Bruxelles, Marina Radvan și Ion Ceban în fața manifestanților socialiști
Sursa: socialistii.md // Bruxelles, Marina Radvan și Ion Ceban în fața manifestanților socialiști

DOMNULE CEBAN, VĂ RECUNOAȘTEȚI GREȘELILE?

Mihail Nesteriuc, student la facultatea de jurnalism, USM: Astăzi este 29 februarie 2024. Se împlinesc exact nouă ani, șapte luni și cinci zile de când ați protestat la Bruxelles împotriva integrării europene a Republicii Moldova. Astăzi, 29 februarie, sunteți liderul partidului MAN care se declară proeuropean... Un partid proeuropean, respectiv, am o întrebare. Adică, înțelegeți foarte bine că trecutul dumneavoastră în partidele comuniștilor și socialiștilor nu are cum să nu provoace suspiciuni privind sinceritatea. Totuși nouă ani sunt suficienți pentru evoluție, dezvoltarea personalității. A greși e omenește, e ceva normal. Dar în același timp, pentru orice om și politician cinstit la fel e normal să-și recunoască greșelile pe care le-a făcut în trecut. Așadar, întrebarea mea: Nu vreți să faceți acest gest, să vă recunoașteți greșelile, pentru că partidul comunist, partidul socialist nu sunt partide proeuropene?

socialistii.md
Sursa: socialistii.md
socialistii.md
Sursa: socialistii.md

CRIMEEA ȘI AGRESIUNEA RUSIEI SCHIMBĂ LUCRURILE

Ion Ceban, primarul Chișinăului, liderul MAN: Dacă este să fiu corect și direct, nu regret nimic din ceea ce am făcut în viață. Eu am fost întotdeauna sincer, în primul rând în raport cu mine, dar și în ceea ce am făcut. Vreau să reamintesc contextul, și contextul precedent, și contextul actual. Dacă mă întrebați pe mine astăzi: Care guvernare a fost cea mai eficientă din punct de vedere a rezultatelor, cu toate problemele, riscurile și nuanțele? Eu spun că guvernarea PCRM 2001-2009, pentru că ceea ce am avut după dânșii și ceea ce am avut după - am avut în mare măsură hoți care ne-au lovit, inclusiv prin miliardul furat în anul în care am protestat contra dublelor standarde în UE, în 2014. Eu și dumneavoastră, am fost furați de un miliard de euro, pe lângă aeroport, pe lângă banca de economii, pe lângă multe alte lucruri care s-au întâmplat atunci. Dacă vreți poziția mea? Eu am fost în opoziție și nu tolerez nicicum și în nicio formulă dublele standarde.

Dacă tot este să ajungem în retrospectivă, în anul 2008, 2009, eu am fost președintele comisiei naționale pentru integrare europeană... Președinte era domnul Voronin, secretar. Adică toate reformele, un fel de birou cum este creat acum, toate reformele importante au trecut prin... Și putem vorbi și pe partea soft, și pe partea hard foarte mult. Doar că ceea ce s-a întâmplat după și dacă mă întrebați pe mine, eu le calific încă o dată alianțe hoțești,: AIE1, AIE2, AIE 3, Da?! Și am fost în opoziție. Și da, eu cred că astăzi trebuia deja cineva să răspundă penal pentru aceste lucruri care s-au întâmplat, ni s au întâmplat nouă, tuturor. Până în ziua de astăzi, aeroportul - nu este clar în ce circumstanță.. Iar mișmașul Lagaradere (n.r. context 1 și 2) ne amintește de episoadele anterioare. Deci nu regret,nu am făcut nimic contrar principiilor mele. Eu am luptat pentru unele lucruri pe care le-am și reușit să le realizez.

Acum, în 2014, am avut un eveniment în regiune, în regiunea Crimeea. Iar în 2022, este războiul Federației Ruse și agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei. Și da, fundamental schimbă lucrurile - până și după. Fundamental! N-aș fi crezut că în secolul XXI s-ar putea sîntâmpla o asemenea atrocitate.

CEBAN, ÎNTRE RUSIA ȘI UE

profiles.rise.md
Sursa: profiles.rise.md

Ion Ceban a intrat în partidul comunist al lui Vladimir Voronin în anul 2004. Tot atunci a fost numit în funcția de consilier prezidențial al lui Voronin. A deținut ulterior mai multe funcții publice la guvern, cea mai importantă - viceministrul tineretului. În 2011 a devenit deputat pe listele supleante ale comuniștilor, dar peste un an avea să se retragă din PCRM-ul lui Voronin și să adere la PSRM-ul lui Dodon. Până a fi ales primar al Chișinăului și a pleca de la socialiști pentru a lansa propriul partid declarat proeuropean (Mișcarea Alternativa Națională), Ceban a fost și consilier municipal și purtător de cuvânt al lui Igor Dodon la președinție, și o perioadă parlamentar.

Investigațiile jurnalistice arată că în 2019, Ion Ceban ar fi fost susținut în alegerile locale din Chișinău de experți în tehnologii politice, afiliați serviciilor speciale rusești. El totuși nu recunoaște acest lucru. În 2022, departamentul american al trezorăriei a impus sancțiuni contra persoanelor și entităților, implicate în destabilizarea Republicii Moldova, de exemplu: Ilan Șor și Vlad Plahotniuc. Deși Ceban nu a fost sancționat, noul său partid, MAN apare în argumentarea autorităților americane, fiind suspectat de sprijin rusesc. Ceban a lansat Mișcarea Alternativa Națională în 2022, potrivit statutului formațiunii, obiectivul este aderarea la Uniunea Europeană.

SCÂNTEIA RĂZBOIULUI RUSESC

În noiembrie 2013, la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, prim-ministrul de atunci, Iurie Leancă a semnat acordul de asociere la Uniunea Europenă. Dar președintele Ucrainei, Victor Ianukovici a renunțat din cauza presiunilor rusești. Liderul pro-rus a provocat prin acel gest nemulțumirea ucrainenilor care au ieșit masiv în stradă și până în februarie 2014 obțineau schimbarea de regim. Fuga lui Ianukovici în Rusia și tranziția de putere de la Kiev au coincis cu operațiunile rusești sub steag fals - anexarea peninsulei Crimeea și intervenția mercenarilor pro-ruși în Donbas.

atlanticcouncil.org
Sursa: atlanticcouncil.org

Citește mai mult