Internațional

Aleksei Navalnîi a fost înmormântat la Cimitirul Borisov din Moscova, în condiții de maximă securitate

În condiții de maximă securitate, la Moscova, rudele și susținătorii lui Aleksei Navalnîi și-au luat rămas bun de la politician. Zeci de mii de oameni s-au adunat în fața Bisericii Icoanei Maicii Domnului „Alină-mi tristețea", unde a avut loc slujba de înmormântare la care au participat rudele și un număr limitat de persoane. Mulțimea, care s-a întins într-o coloană de peste doi kilometri, a întâmpinat cu aplauze cortegiul funerar, scandând numele lui Aleksei Navalnîi.

AP/ svoboda.org
Sursa: AP/ svoboda.org

În Rusia, la mitingurile în memoria liderului opoziției Alexei Navalnîi, care a fost înmormântat astăzi la Moscova, peste 67 de persoane au fost reținute în 16 orașe ale țării de către forțele de ordine loiale lui Putin.

Mii de oameni au scandat: „Navalnîi!”, „Împăratul este gol!”, „Putin este criminal!”, „Rusia va fi liberă!”, „Tu nu te-ai temut, nici noi nu ne temem!” etc.

La Moscova, în memoria lui Navalnîi, continuă să fie aduse flori la Piatra Solovetski, un monument al victimelor represiunilor politice din centrul capitalei ruse, lângă clădirea FSB de pe Lubianka.

AP/ svoboda.org
Sursa: AP/ svoboda.org

La ceremonia funerară au fost prezenți nu doar apropiații opozantului, susținători și simpatizanți, dar și reprezentanți ai corpului diplomatic: ambasadorii Statelor Unite, Germaniei și Franței.

La funeralii a participat fostul primar din Ekaterinburg, Evgheni Roizman, Boris Nadejdin, Ecaterina Dunțova, precum și părinții deținutului politic Ilia Iașin.

Evenimentul s-a desfășurat în condiții de securitate maximă, polițiști au fost plasați până și pe acoperișul clădirii din apropierea bisericii în care a fost prohodit Navalnîi.

Filmările la biserică și cimitir au fost interzise, iar legătura telefonică a fost bruiată. Transmisiunile în direct au fost întrerupte în momentul în care trupul lui Navalnîi a fost dus în biserică. Mass-media de stat a ignorat funeraliile.

„Este o pierdere uriașă. Cele mai profunde condoleanțe mamei, pentru că nu orice persoană poate îndura așa ceva, soției și copiilor săi. E o pierdere incomensurabilă.”

„Aleksei a fost un om mare și a murit ca un martir pentru convingerile sale. Logic ar fi să trăim așa ca moartea lui să nu fi fost în zadar”, a declarat Constantin Iankauskas, deputat municipal.

VOX POP: „Cred că un asemenea curaj de care a dat dovadă Alexei e rar întâlnit în istoria omenirii. Sunt o mamă cu mulți copii, am patru copii, și înțeleg că acest om și-a dat viața pentru copiii mei, pentru viitorul lor.”;

„Omul pe care-l conducem pe ultimul drum a făcut atât de multe pentru noi, cei din jur, încât pur și simplu nu era corect să nu venim. Am venit pentru că asta este tot ce putem face astăzi, din păcate. Aceasta este poziția noastră civică.”;

„Am venit să-l comemorez pe Alexei Navalnîi, probabil, cel mai bun dintre noi în acest moment, care a luptat pentru libertate, împotriva corupției și a făcut pentru țara noastră mult mai mult decât autoritățile actuale. Și vom aprecia acest lucru doar odată cu trecerea timpului.”

Acum o oră, șirul de oameni până la Cimitirul Borisov aproape că nu se mișca, potrivit site-ului svoboda.org.

Nu a fost ușor de găsit un loc de veci pentru Navalnîi pentru că multe biserici au refuzat să găzduiască slujba. Din același motiv, a fost imposibil să se închirieze o sală pentru luarea de rămas bun de la politician, precum și o mașină funerară. Biserica Icoanei Maicii Domnului „Alină-mi durerea", în care a avut loc slujba, precum și cimitirul, sunt păzite de Poliție, iar cartiere întregi au fost izolate cu un gard metalic.

Alexei Navalnîi a murit la 16 februarie în colonia Lupul Polar din Harp. Autoritățile susțin că el a decedat din cauze naturale, însă familia, echipa fostului lider al opoziției, precum și mulți lideri occidentali l-au acuzat pe Vladimir Putin de uciderea lui Navalnîi, care a stat trei ani în detenție în condiții dure. Timp de nouă zile apropiații au luptat pentru a recupera trupul acestuia.

Sicriul a fost coborât în mormânt pe melodia "My Way" a lui Frank Sinatra și pe muzica din "Terminator 2", unul dintre filmele preferate ale politicianului.

La funeralii au participat părinții lui Alexei, dar nu și fratele, copiii și soția. Iulia Navalnaia a publicat o postare în care îi mulțumește soțului pentru „26 de ani de fericire absolută”.

Fratele, soția și copiii opozantului se află în străinătate din motive de securitate, în condițiile în care, anterior, Iulia Navalnaia l-a acuzat pe Vladimir Putin de uciderea soțului ei, iar acum riscă să fie arestată, ca și fratele opozantului.

Aleksei Navalnîi a fost înmormântat în Cimitirul Borisov, din apropierea casei unde a locuit familia acestuia.

svoboda.org/ La Vladivostok, municipalitatea a început urgent să repare parcul Credința și Speranța, blocând memorialul, ca oamenii să nu depună flori în amintirea lui Navalnîi
Sursa: svoboda.org/ La Vladivostok, municipalitatea a început urgent să repare parcul Credința și Speranța, blocând memorialul, ca oamenii să nu depună flori în amintirea lui Navalnîi

Citește mai mult