Social

Conducerea Companiei „Teleradio-Moldova” a fost audiată în cadrul Comisiei parlamentare de profil

Compania „Teleradio-Moldova” trebuie să introducă în grilă mai multe programe dedicate tinerilor și copiilor, emisiuni care să aibă menirea de a educa acest public. Sunt câteva dintre sugestiile membrilor Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media din cadrul Parlamentului. Părerile au fost expuse în cadrul audierilor publice ale conducerii Companiei „Teleradio Moldova”. La rândul său, directorul Companiei, Vlad Țurcanu, a declarat că urmează să fie făcute mai multe reforme care vor îmbunătăți considerabil calitatea serviciilor media prestate.

„Vreau să fie prezentat exact câte emisiuni sunt țintite pentru copii, deoarece nu am găsit acest lucru în raport. Totodată, ce ține de cultură, sănătate, tineret, emisiuni țintite ca volume de emisie, am înțeles că avem pentru copii doar două ore pe lună”, a declarat deputata BCS, Adela Răileanu.

Directorul general al Companiei „Teleradio-Moldova”, Vlad Țurcanu, a declarat că se lucrează la mai multe proiecte, inclusiv de infrastructură, care vor îmbunătăți considerabil calitatea serviilor media audiovizuale.

„Bineînțeles, nu suntem infailibili, nu pretindem că nu am greșit, nu susținem că am încheiat reforma la ”Teleradio-Moldova”. Lucrurile bune vor intra într-o notă ascendentă abia după ce se va reface infrastructura acestei instituții, care este o ruină din acest punct de vedere. Am pregătit în cursul anului 2023 un proiect de clădire, iar alaltăieri s-a încheiat procedura de recepție a așa-numitelor soluții arhitecturale, un concurs public care va începe să fie adjudecat începând cu ziua de luni”, a relatat directorul general al Companiei „Teleradio-Moldova”, Vlad Țurcanu.

„Nu ați spus nimic despre promovarea limbilor minoritățile etnice. Menționez că Republica Moldova a semnat mai multe convenții prin care se obligă să respecte drepturile minorităților naționale. Republica Moldova este o țară multietnică și 30% sunt alte comunități etnice. Respectiv, am o întrebare: Ce emisiuni aveți în limbile minorităților etnice?”, a întrebat deputatul BCS, Fiodor Gagauz.

„Cifra este de sub 10 la sută din emisia de la Moldova 1 și la Radio Moldova care se consacră emisiunilor în limbile minorităților. Le-am enumerat mai devreme: în rusă, ucraineană. În limba ucraineană avem o emisiune foarte consistentă „Șciotîjnăvîc", lansată în perioada de la începutul războiului. Avem o emisiune în limba ucraineană îmbunătățită substanțial, datorită unui proiect UNESCO”, a spus Vlad Țurcanu.

„Înțeleg că dumneavoastră aveți planuri mari legate de strategie, cred că și colegii au văzut documentul de strategie pe anii 2023-2028. Eu știu că dumneavoastră ați depus eforturi pe mai multe domenii, ați încercat să găsiți persoane care să se implice și eu cred că efortul acesta trebuie continuat, deoarece astea sunt lucruri chiar foarte importante”, a conchis președintele Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media din cadrul Parlamentului, Liliana Nicolăiescu-Onofrei.

Raportul de activitate al „Teleradio-Moldova” va fi prezentat la ședința plenară în următoarele săptămâni.

Citește mai mult