Internațional

Peste un sfert de milion de oameni au urmărit funeraliile lui Aleksei Navalnîi pe canalul său de YouTube

Mai mult de un sfert de milion de persoane au urmărit funeraliile liderului opoziției ruse Aleksei Navalnîi pe canalul său de YouTube, care este blocat în Rusia. Mesajele, majoritatea exprimând tristețe, dar unele și sfidare, au curs în flux continuu alături de imagini, relatează Reuters.

currenttime.tv
Sursa: currenttime.tv

Principalii consilieri ai lui Navalnîi, toți stabiliți în afara Rusiei, s-au străduit să-și stăpânească emoțiile în timp ce transmiteau în direct imagini video de la despărțirea de liderul lor.

„Aceasta este o imagine la care este foarte greu să te uiți”, a declarat unul dintre ei, Ruslan Șaveddinov, referindu-se la o imagine cu mama lui Navalnîi, Liudmila, în interiorul Bisericii Icoanei Maicii Domnului, alături de sicriul deschis al fiului ei.

Reuters relatează că mai multe mii de oameni au venit să-și prezinte omagiile la cimitir și în fața bisericii din sud-estul Moscovei. În mulțimea numeroasă, mulți oameni aveau buchete de flori, iar unii au avut curajul de a scanda: „Rusia va fi liberă”, „Nu războiului”, „Rusia fără Putin”, „Nu vom ierta” și „Putin este un criminal”.

Deși poliția a fost prezentă în număr mare, nu a intervenit.

Un grup pentru drepturile omului, OVD-Info, a raportat că 91 de persoane au fost reținute în 12 orașe, inclusiv în Moscova.

Într-o înregistrare video transmisă de la cimitirul Borisovski, mama și tatăl lui Navalnîi, Anatoli, s-au aplecat asupra sicriului deschis pentru a-și săruta pentru ultima oară fiul, în timp ce un mic grup de muzicieni cântau. Făcându-și cruce, persoanele îndoliate au făcut un pas în față pentru a-i mângâia fața înainte ca un preot să așeze ușor un giulgiu alb peste el și sicriul să fie închis.

Potrivit Reuters, presa de stat a reflectat foarte puțin funeraliile. Agenția de știri RIA a relatat despre înmormântarea lui Navalnîi menționând prezența unor trimiși străini, inclusiv a ambasadorilor SUA, Franței și Germaniei, și a reamintit că acesta a fost încarcerat pentru o serie de acuzații, printre care fraudă, sfidare a instanței și extremism.

Navalnîi a negat toate aceste acuzații, spunând că au fost inventate de autorități pentru a reduce la tăcere criticile sale la adresa lui Vladimir Putin.

Navalnîi, cel mai înverșunat critic al președintelui Vladimir Putin în interiorul Rusiei, a murit la vârsta de 47 de ani într-o colonie penitenciară din Arctica, la 16 februarie, ceea ce a stârnit acuzații din partea susținătorilor săi că ar fi fost ucis. Kremlinul a negat orice implicare a statului în moartea sa.

Citește mai mult