Economic

Serviciul Vamal a pus în aplicare o nouă procedură: Exportatorii pot depune declarația vamală online

Noi facilități pentru exportul de produse autohtone: exportatorii pot să depună online declarația vamală și să primească validarea în doar 15 minute. Este o nouă procedură pusă în aplicare de Serviciul Vamal și vine să ofere antreprenorilor predictibilitate, să micșoreze timpul și costurile de vămuire, dar și să reducă interacțiunea fizică cu funcționarii vamali, susțin responsabilii de la vamă. Totodată, responsabilitatea pentru realizarea tranzacției de export este asumată acum de declarant care face declarația în nume propriu. Noua procedură vamală este apreciată de exportatori.

Validarea automată a declarației vamale de export este parte a procesului de modernizare a procedurilor vamale prin alinierea acestora la standardele europene de control vamal, spun responsabilii de la vamă.

„Agentul economic, în momentul când încarcă marfa deja în mijlocul de transport, depune declarația vamală și documentele aferente exportului în formă electronică. Până încarcă marfa, se verifică declarația prin sistemul de analize de risc și dacă nimerește fără riscuri pe culoarul verde, el primește în 15 minute răspunsul de la sistemul informațional al Serviciului Vamal - declarația este validată și poate merge la frontieră. Unica tangentă cu vama are la momentul trecerii frontierei, unde se verifică confirmarea ieșirii din țară”, a explicat Vitalie Stratan, reprezentant al Serviciului Vamal.

Președintele „Moldova Fruct”, Vitalie Gorincioi, spune că membrii asociației lunar exportă cantități enorme de fructe proaspete, care ușor se alterează, iar staționarea îndelungată în vamă le aducea pierderi considerabile.

„Noi avem agenți economici, care pe lună exportă 200-300 de camioane de producție proaspătă, vă închipuiți ce resurse umane ca să mergi la vamă, să întocmești documentele, totul asta s-a simplificat. Noi acum toată marfa o trimitem peste hotarele UE, am făcut întocmirea documentelor online și am închis mașina și am trimis-o și la frontieră, i-au pus liber de vamă și el a plecat mai departe, asta noi am vrut, nu 2-3 zile să stea, asta sunt pierderi, astea sunt cheltuieli, pentru transport, mașina pentru fiecare oră care stă ,ea consumă bani”, a declarat Vitalie Gorincioi, președintele „Moldova Fruct”.

Republica Moldov a exportă anual peste 2,3 milioane tone de cereale și produse oleaginoase, iar 60 la sută din acest volum revine Asociației Exportatorilor de Cereale. Directorul executiv al asociației, Iurie Rija, spune că validarea automată a declarației vamale de export va aduce după sine beneficii mari atât exportatorilor, cât și producătorilor din țară.

„În medie, în jur de 100 de camioane ale membrilor asociației exportă prin diferite puncte de trecere. Această organizare, în primul rând, reduce și contribuie la fluidizarea transportului, adică ceea ce ține de interval de timp mai scurt, ceea ce ține de perfectarea declarației vamale, este exclus factorul uman. La moment, probleme de staționări nu sunt în vama Republicii Moldova. Camioanele trec foarte operativ, declarația vamală se perfectează, durata e de 15-20 de minute, dar au fost cazuri când camionul a stat și două zile, dar în perioada cea mai tensionată de anul trecut camioanele au stat și 7-9-10 zile. Cel mai mult au fost afectați de fapt producătorii”, a declarat Iurie Rija, director executiv, Asociația Exportatorilor de Cereale.

Zilnic, peste 120 de camioane cu produse autohtone traversează cele șase puncte de trecere a frontierei de la Prut îndreptându-se spre țările Uniunii Europene. Cele mai solicitate sunt vămile Leușeni, Sculeni și Giurgiulești.

Citește mai mult