Regional

Eroii căzuți în războiul de pe Nistru, comemorați la Cimișlia. „Am fost împușcați cu toate felurile de muniție”

Eroii căzuți în războiul de la Nistru au fost comemorați și în raionul Cimișlia. La monumentul celor 10 eroi din raionul Cimișlia, căzuți pe câmpul de luptă, a avut loc un miting de comemorare la care au participat câteva sute de persoane, printre care și elevi ai liceului „Ion Creangă” din oraș. Elevii au purtat în mâini fotografiile eroilor din raionul Cimișlia, căzuți în luptele de pe Nistru.

„Astăzi este o zi foarte importantă pentru noi, îi comemorăm pe cei zece eroi din Cimișlia, care ne-au apărat și ne-audat un viitor mai bun”, a spus Cătălina Chiriac, elevă a Liceului „Ion Creangă”.

„Noi suntem recunoscători acestor soldați, noi purtăm chipurile lor ca fiecare om să-i vadă și să-i cunoască, ei sunt eroi adevărați”, a spus Gheorghe Mutu, elev al Liceului „Ion Creangă”. .

Combatanții s-au adunat la monumentul din piața „Sfintei Marii” din Cimișlia. În cadrul mitingului, veteranii și-au depănat amintirile despre acel crunt război.

„Până în timpul de astăzi mai visez luptele celea care erau, erau vremuri grele, frig, erau ninsori atunci, zăpadă și nu eram echipați. Ne-am dus să luptăm cu două automate și un pistolet la brâu contra tancurilor lor, pe urma ne-au aprovizionat cu armament”, își amintește Vasile Sarî, veteran de război, Cimișlia.

„Am fost ridicați din prima zi de pe data de 2 martie 1992. Timp de șase luni am fost in mai multe locuri și la Gura Bâcului, unde a mers o ofensivă între satul Gura Bâcului și satul Bâcioc, chiar pe pod, unde am fost împușcați din toate felurile de muniții”, își amintește Ion Prisăcaru, veteran de război.

„Au revanșat cu un război împotriva noastră, noi le-am ripostat și ne-am apărat pământul strămoșesc, care ni-i dat de bunul Dumnezeu. Aici sunt oameni care au participat, de la 17 martie, nu au ieșit din tranșee, un număr foarte mare de carabinieri din raionul Cimișlia, care erau permanent pe câmpul de luptă, fără schimb”, își amintește Anatol Caraman, președintele Asociației de Război „Tiras-Tighina” .

De 32 de ani, ochii Tatianei Buftic din Cimișlia nu se mai usucă de lacrimi, femeia spune că își așteaptă fiul și astăzi să revină acasă.

„S-a dus, el lucra la Chisinau, polițist, si mi l-au luat, s-a dus și nu a mai venit înapoi. Îl așteptam să vină dar mi l-a adus în sicriu, îl așteptam, dar nu mai vine mititelul mamei”, își varăs durerea Tatiana Buftic, mama eroului căzut în lupte Iurie Buftic.

Un sobor de preoți a oficiat o slujba de pomenire a eroilor căzuți pe câmpul de luptă. În semn de recunoștință pentru curajul și jertfirea de sine, administrația locală a înmânat diplome veteranilor, iar Ministerul Afacerilor Interne i-a decorat cu medalia „Vulturul de aur”.

Totodată, opt combatanți, care sunt țintuiți la pat, au primit din partea administrației locale câte un ajutor financiar în mărime de 2 mii de lei.

„Vă doresc sănătate celor care sunt prezenți aici, celor care nu au putut să vină astăzi cu noi aici. Dumnezeu să-i ierte pe camarazii noștri, colegii de război. Și vreau să menționez să nu uităm că dușmanul nostru din 92 s-a pornit iarăși înspre noi și datorită Ucrainei noi astăzi trăim în pace”, a spus Anatol Caraman.

Manifestarea s-a încheiat cu depuneri de flori la monumentul eroilor. La războiul de la Nistru au participat aproximativ 400 de locuitori ai raionului Cimișlia, peste 100 dintre aceștia au fost polițiști.

Citește mai mult