Politic

Maia Sandu, la doi de ani de la semnarea cererii de aderare la UE: „Împreună, avem puterea de a depăși orice obstacol și de a construi un viitor mai bun”

La data de 3 martie 2022, președinta Maia Sandu a semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Cu această ocazie prilej, șefa statului a venit cu un mesaj în care afirmă că, în acești doi ani, țara noastră a făcut mulți pași hotărâți pe calea europeană.

presedinte.md
Sursa: presedinte.md

Maia Sandu menționează că aceste eforturi au fost răsplătite cu decizia pozitivă de inițiere a negocierilor de aderare, venită din partea statelor membre UE, potrivit Președinției.

„Aderarea la UE înseamnă condiții mai bune în școli și grădinițe, drumuri modernizate, poduri noi, spitale dotate cu echipamente moderne și, cel mai important, înseamnă pace și securitate. Avem mult de lucru, dar împreună putem realiza toate obiectivele propuse. Împreună, avem puterea de a depăși orice obstacol și de a construi un viitor mai bun pentru Republica Moldova în marea familie europeană”, a conchis președinta Maia Sandu.

presedinte.md
Sursa: presedinte.md

Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană în martie 2022, în același timp cu Ucraina și Georgia. Decizia a fost luată ad hoc, în contextul invaziei ruse în țara vecină. Președinta țării Maia Sandu a menționat atunci că este un prim pas spre atingerea obiectivului fundamental, cel de integrare europeană.

Republica Moldova și Ucraina au obținut statutul de țări candidate într-un termen record - la 23 iunie 2022. În aceste 18 luni, Uniunea Europeană a fost alături de Republica Moldova cu sprijin financiar pentru depășirea crizelor generate de războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina. Totodată, au fost fortificate și relațiile politice între Chișinău și Bruxelles, dar și bilaterale cu mai multe state membre ale blocului comunitar.

Republica Moldova a găzduit la 1 iunie cel mai relevant eveniment internațional din istoria sa - Summitul Comunității Politice Europene, la care au participat peste 40 de lideri europeni, considerat de o mare importanță diplomatică și de imagine pentru țara noastră. Conducerea Uniunii Europene a exprimat în repetate rânduri susținerea pentru parcursul european al țării noastre. Așa cum a făcut și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, în fața a peste 60 de mii de cetățeni, prezenți la 21 mai la Adunarea Moldova Europeană.

Parlamentul European, la 5 octombrie și Comisia Europeană, la 8 noiembrie, au recomandat Consiliului European să înceapă negocierile de aderare cu Republica Moldova.

Pe 14 decembrie 2023 Consiliul European a adoptat decizia istorică a deschiderii negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și Republica Moldova.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult