Comasarea școlilor aduce beneficii: Elevii din Cenușa învață acum în condiții mai bune la gimnaziul din Roșietici
Zece școli și grădinițe din diferite localități ale țării și-au sistat procesul de învățământ la începutul acestui an de învățământ din cauza numărului mic de elevi și a lipsei cadrelor didactice. Printre aceste instituții se numără și școala primară din satul Cenușa din raionul Florești. Din cei 20 de elevi care frecventau instituția, 12 au fost redistribuiți și acum învață la gimnaziul din Roșietici, localitate la doi kilometri distanță, care le asigură în continuare o educație de calitate.
Încă din februarie anul trecut s-a aflat că școala va fi comasată cu gimnaziul din Roșietici. Doar doi profesori și 20 de copii frecventau școala primară. Elevii din clasa întâi învățau împreună cu cei din a doua, iar cei din a treia - cu cei din a patra. Astfel, elevilor le era greu să însușească materialul.
„Era mai greu procesul educațional atât pentru elevi, cât și pentru profesori. Lecțiile de limba română și matematică se făceau separat, iar cele extracurriculare făceam împreună. Era greu, copiii mici trebuiau să stea mai târziu. Alcătuiam orarul în așa fel ca lecțiile de matematică să fie aparte, lecțiile de română și veneau domnii care erau prin cumul”, a relatat Anastasia Cenușă, fosta directoare a școlii.
O problemă este și lipsa cadrelor didactice. Un motiv - salariile mici.
„Copii nu erau. Satul este mic și din an în an scade natalitatea. Profesori mai tineri nu am avut, care nu erau mulțumiți de salariul care îl primeau, deoarece noi aveam câte 14 ore. Nici nu era salariu deplin și nu erau cointeresați. Așa activam din 2016 până în 2024, inclusiv”, a mai spus Anastasia Cenușă.
Daniela Cenușă a fost învățătoare la clasele primare. După ce școala primară a fost reorganizată, femeia nu a plecat la gimnaziul din Roșietici, dar a ales să fie educatoare la grădinița din Cenușa, care se află în clădirea fostei școli primare.
„Este un pic și dureros, dar reieșind din situația pe care o avem în țară, cu populație mai puțină la sate, altă ieșire din situație nu avem. Copii sunt puțini, cheltuieli sunt mari. Activez acum în grădinița „Ghiocel" ca educatoare, pentru că studiile mele sunt și învățământ primar” a menționat Daniela Cenușă.
În rezultatul comasării, 12 copii din școala primară din Cenușa au fost transferați la gimnaziul din Roșietici. Școala este frecventată de copii din șase localități.
„Copiii sunt copii, se acomodează rapid. Cu atât mai bine că în școală există condiții bune de studiu, sunt săli dotate cu mobilier nou, avem sală cu calculatoare, avem un centru digital cu calculatoare. Elevii sunt implicați în multe proiecte naționale, internaționale. Copiii sunt implicați în diferite activități curriculare”, a declarat Victoria Podubnîi, directoare Gimnaziul Roșietici.
Elevii spun că s-au acomodat cu noii colegi și profesori.
„Aici este mai mare, clasa este mare, școala cu două etaje, la noi la Cenușa nu era, sala de clase este mare. Nu mă așteptam că o să fiu la al doilea etaj să fac lecții”, a spus Corina Știrbu, elevă.
„La noi erau mai puțini elevi și nu făcem atât de multe activități școlare. Aici sunt mulți elevi și sunt mai multe activități și multe clase. Eu am găsit limbă comună cu copiii care sunt noi și mă deprind repede cu noi încăperi”, a spus Ionela Cenușă, elevă.
„Am integrat din școala primară Cenușa șapte elevi - două fete și cinci băieți. Ei s-au integrat foarte rapid, chiar din luna aprilie când au venit la ziua ușilor deschise, au venit cu părinții. Ei sunt foarte activi, s-au adaptat foarte rapid, asta se vede din relațiile cu colegii”, a relatat Irina Gurdiș, învățătoare gimnazul Roșietici.
Potrivit Ministerului Educației, de reorganizarea instituțiilor de învățământ sunt responsabile consiliile raionale.
„Noi am mers pe construirea școlilor model, 35 de instituții de învățământ, câte una la nivel de raion, care să poată să atragă părinți și copii. Am mers pe o abordare stimulativă, investim, le renovăm. Investiția o să ajungă la două milioane de euro pe fiecare școală. Suntem în proces, pe unde s-au pornit lucurile, undeva se dotează cu tehnică. Am creat această alocație de o mie de lei pentru părinții care benevol se mută dintr-o școală cu puțini elevi și avem 350 de beneficiari la moment”, a declarat Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării.
În prezent, în Republica Moldova sunt 102 instituții de învățământ primar și secundar general, care sunt frecventate de mai puțin de 50 de elevi.