Ziua Mondială de Luptă împotriva Obezității
Astăzi, 4 martie, este marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva Obezității, dedicată conștientizării și combaterii acestei probleme globale de sănătate. Evenimentul încurajează adoptarea unui stil de viață sănătos, promovând activitatea fizică regulată și o alimentație echilibrată. Obiectivul este să se atragă atenția asupra impactului negativ al obezității asupra sănătății și să se ofere sprijin pentru prevenirea și gestionarea acestei afecțiuni.
Tratarea obezității implică o abordare multidisciplinară și personalizată. Dietă echilibrată, activitate fizică regulate, monitorizarea obezității, tratament medicamentos, intervenții chirurgicale, dar și alte aspect sunt cele care ajută la tratarea obezității.
„Aceste metode, în primul rând, la ele se apelează atunci când vorbim despre obezitate morbidă. Este foarte important să înțelegem că dacă dorim să scăpăm de obezitate, fără disciplină nu ne alegem, deci nu există pastilă magică. Chiar dacă am făcut chirurgie bariatrică sau liposacție, nu însemnă că de azi înainte pot să mănânc cât doresc”, spune șefa secție Sănătate Nutrițională și a Copiilor, ANSP, Maria-Victoria Racu.
OMS menționează că pandemia de COVID-19 a înrăutățit situația persoanelor supraponderale și a crescut obezitatea. Printre motivele creșterii supraponderabilității se numără lipsa de mișcare și faptul că mulți oameni au fost obligați să stea în casă perioade îndelungate de timp, din cauza carantinei.
Conform studiului COSI (OMS pentru Europa), unul din trei copii (29% dintre băieți și 27% dintre fete) cu vârsta cuprinsă între 7 și 9 ani trăiesc cu supraponderalitate sau obezitate.
Cu referință la Republica Moldova, 56% dintre persoanele adulte (18 ani +) sunt supraponderale, inclusiv 23% sunt obeze. Iar datele Raportului sumar al studiului de evaluare a comportamentelor de sănătate ale copiilor de vârstă școlară (2014) arată că 11% din copii sunt supraponderali, inclusiv 2,2% – obezi.