Social

Percheziții la Bălți, Strășeni și Chișinău într-un dosar de estorcare de bani. Funcționari publici, printre persoanele bănuite

Estorcau bani de la agenții economici pentru eliberarea autorizațiilor de mediu. Șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului din Bălți, doi funcționari publici din structurile de mediu din Strățeni și Chișinău, precum și fondatorul unei societăți din domeniul investigațiilor ecologice sunt cercetați penal de procurorii anticorupție și ofițerii CNA.

CNA
Sursa: CNA

Potrivit Centrului Național Anticorupție, factorii de decizie din cadrul Inspectoratului pentru Protecția Mediului, au pus în aplicare o schema infracțională de percepere sistematică a mijloacelor financiare de la diverși agenți economici cu sume cuprinse între 5000 lei – 50.000 lei, în schimbul grăbirii eliberării actelor necesare în vederea eliberării autorizațiilor de mediu, dar și condiționarea perfectării proiectelor necesare de anumiți experți preferențiali, împărțind ulterior între ei veniturile obținute ilicit.

În dimineața zilei, oamenii legii au efectuat 13 percheziții în cadrul cărora au fost ridicați bani în valoare 1.300.000 de lei, precum și alte probe relevante. Suma de bani reprezentă o parte din mijloacele financiare care urmau să ajungă la funcționarii din cadrul Inspectoratelor pentru Protecția Mediului.

Procurorii anticorupție și ofițerii CNA finalizează perchezițiile în birourile funcționarilor publici.

Persoanele bănuite vor fi escoratate la CNA și Procuratura Anticorupție pentru audieri și efectuarea acțiunilor procesuale.

CNA
Sursa: CNA
CNA
Sursa: CNA

Citește mai mult