Social

Două spitale din țară au fost dotate cu echipamente medicale performante, cu suportul Guvernului Japoniei

Astăzi, două spitale din țară au primit echipamente medicale moderne japoneze în valoare totală de peste 90 de milioane de yeni. La Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” au fost livrate opt mese de operație și 13 brancarde mobile, iar la Institutul de Medicină Urgentă au fost donate cinci defibrilatoare și 16 brancarde mobile.

Facebook.com
Sursa: Facebook.com

La Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” au fost livrate opt mese de operație moderne și 13 brancarde mobile, în valoare totală de 60 de milioane de yeni japonezi, echivalentul a aproximativ 370 de mii de euro.

Pentru Institutul de Medicină Urgentă, lotul donat include cinci defibrilatoare și 16 brancarde mobile, evaluat la 30 de milioane de yeni japonezi, echivalentul a circa 185 de mii de euro.

Aceste echipamente au fost achiziționate cu sprijinul financiar al Guvernului Japoniei, prin intermediul Agenției Japoneze de Cooperare Internațională (JICA), și vor îmbunătăți calitatea serviciilor medicale oferite pacienților, inclusiv refugiaților din Ucraina, aducând beneficii semnificative pentru sănătatea populației și pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă.

Facebook.com
Sursa: Facebook.com
Facebook.com
Sursa: Facebook.com
Facebook.com
Sursa: Facebook.com

La eveniment au participat: Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, Excelența Sa, Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yamada Yoichiro, și reprezentantul Biroului JICA Ucraina, Satoshi Sugimoto, alături de administrația și personalul instituțiilor medicale.

Menționăm că, în luna noiembrie 2022, a fost semnat un Acord de Grant între Ministerul Sănătății și Agenția Japoneză de Cooperare Internațională, în valoare totală de aproximativ șapte milioane de euro, pentru implementarea Programului de consolidare a sistemului medical. Prin această inițiativă, cinci instituții medico-sanitare publice din țară, printre care Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” și Institutul de Medicină Urgentă, vor beneficia de echipamente medicale de ultimă generație, sprijinind astfel îmbunătățirea serviciilor medicale oferite populației.

Doina  Pozdirca

Doina Pozdirca

Autor

Citește mai mult