Politic

Janis Mazeiks, despre sancțiunile UE: „Dacă există persoane, care subminează suveranitatea și democrația R. Moldova, este posibil ca lista să fie extinsă”

Lista persoanelor sancționate de Uniunea Europeană ar putea fi extinsă, în cazul în care vor exista probe concrete despre persoane sau entități care subminează democrația și suveranitatea Republicii Moldova. O declarație în acest sens a fost făcută de ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova, luni 4 martie.

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău a oferit detalii despre procedurile și criteriile care stau la baza impunerii sancțiunilor de către UE.

„Lista nu este închisă, evident, pentru că nu așa funcționează sistemul de sancțiuni al Uniunii Europene. Lista poate fi extinsă și prescurtată în funcție de probe. În privința celor șase persoane care sunt incluse în această listă, există consens și este stabilit că aceste persoane trebuie sancționate și adăugate pe lista anterioară din anul trecut. Dacă există persoane care subminează suveranitatea și democrația Republicii Moldova, este posibil ca lista să fie extinsă, dacă există un consens la nivelul țărilor UE ca aceste persoane să fie sancționate, când și cum este greu să prezicem. Nu e ceva ce se poate întâmpla zilnic, dar această posibilitate există în mod clar”, a spus ambasadorul UE la Chișinău.

Totodată, oficialul a subliniat că sancțiunile Uniunii Europene asupra persoanelor din Republica Moldova prevăd înghețarea resurselor financiare și interdicția de a călători în spațiul comunitar. Ambasadorul a menționat că UE impune sancțiuni doar atunci când există dovezi clare și concludente, pentru că există posibilitatea ca sancțiunile să fie supuse unui proces de contestare.

„ Un stat membru propune un candidat și după aceasta există o discuție la nivelul statelor membre, dacă această persoană sau entitate ar trebui sancționată și doar dacă există un consens, atunci sunt sancționate. Dar un aspect important pe care țările îl analizează este temeiul pentru care o persoană ar trebui sancționată, pentru că nu trebuie să uităm că sancțiunile UE pot fi contestate, uneori nu sunt probe suficiente pentru a fi susținute”, a conchis oficialul.

Menționăm că Consiliul European a impus în luna februarie măsuri restrictive împotriva a șase persoane și a unei entități responsabile pentru acțiuni care vizează destabilizarea, subminarea sau amenințarea suveranității și independenței Republicii Moldova.

Amintim că Acordul politic privind crearea regimului de sancțiuni a fost obținut la reuniunea Consiliului Afaceri Externe din 24 aprilie 2023, procesul de adoptare a regimului fiind finalizat din punct de vedere procedural la 28 aprilie 2023.

Citește mai mult