Internațional

Se intensifică presiunile diplomatice pentru încetarea focului între Israel și Hamas

Trimiși ai grupării militante palestiniene și ai Statelor Unite erau așteptați să se întâlnească cu mediatori din Qatar și Egipt pentru a treia zi de negocieri privind un armistițiu de șase săptămâni, schimbul a zeci de ostatici rămași în Gaza pentru sute de prizonieri palestinieni și fluxul de ajutor către Gaza, relatează news.ro.

Delegații israelieni au stat până acum departe de negocieri, în ciuda presiunii diplomatice tot mai mari pentru un armistițiu înainte de Ramadanul de la începutul săptămânii viitoare.

Presa israeliană a relatat că mediatorii țării au boicotat discuțiile după ce Hamas nu a reușit să furnizeze o listă a ostaticilor în viață. Liderul principal al Hamas, Bassem Naim, a declarat însă pentru AFP că detaliile privind prizonierii „nu au fost menționate în niciun document sau propunere care a circulat în timpul procesului de negociere".

Israelul a declarat că, în opinia sa, 130 dintre cei 250 de prizonieri luați de Hamas în atacul din octombrie care a declanșat războiul au rămas în Gaza, dar că 31 au fost uciși.

Pe măsură ce condițiile din teritoriul palestinian asediat se deteriorează și spectrul foametei planează, Israelul se confruntă cu reproșuri tot mai aspre din partea aliatului său principal, Statele Unite.

Vicepreședintele Kamala Harris și-a exprimat „profunda îngrijorare cu privire la condițiile umanitare din Gaza" în timpul discuțiilor purtate luni la Washington cu Benny Gantz, membru al cabinetului de război israelian.

Citește mai mult