Politic

Interviu ÎN CONTEXT// Nicolae Ciucă despre aderarea R.Moldova la UE: S-au făcut eforturi deosebite în condiții complicate

Este important ca cetățenii din Republica Moldova să creadă că există o cale către prosperitate și se poate întâmpla doar prin aderarea la Uniunea Europeană, iar România o poate confirma din proprie experiență. Declarația aparține președintelui Senatului României, Nicolae Ciucă, și a fost făcută pentru emisiunea „ÎN CONTEXT” de la Moldova 1. Potrivit lui, autoritățile din Republica Moldova au făcut eforturi deosebite în condiții complicate de securitate, motiv pentru care România va continua să sprijine țara noastră în parcursul de integrare.

Radu Osipov: Continuăm „ÎN CONTEXT”. Integrarea europeană a transformat România în bine, este mesajul lui Nicolae Ciucă pentru cetățenii moldoveni. Colega mea, Lucia Vieru, a înregistrat un interviu cu șeful Senatului din Parlamentul României. Nicolae Ciucă a fost în vizită la Chișinău pe final de săptămână. Să urmărim interviul.

Lucia Vieru: Sunteți la Chișinău la puțin peste două luni de la deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. În acest context, aș vrea să vă întreb cum apreciați progresele Republicii Moldova după deschiderea negocierilor și cum se văd de la București eforturile de reformare instituțională a autorităților moldovene?

Nicolae Ciucă: S-au făcut eforturi deosebite în condiții deosebite. Contextul de securitate vedem că este unul cât se poate de complex, cu situații cât se poate de complicate. Cu toate acestea, la nivelul conducerii, al leadership-ului din Republica Moldova s-a înțeles că există doar o singură cale pe care cetățenii Republicii Moldova pot să spere către o situație mai bună, către locuri de muncă mai bine plătite, către prosperitate, către bunăstare. Iar lucrul acesta se poate întâmpla doar prin aderarea la Uniunea Europeană.

Și aici vreau să subliniez o chestiune absolut importantă. Din momentul în care România a început acest parcurs până la aderare, PIB-ul României a crescut de trei ori. Deci, în perioada de preaderare și începerea tuturor proceselor de prefacere, de transformare, de reformare, de modernizare a tot ceea ce înseamnă sistemul legislativ, cadrul instituțional, guvernarea în principiu, au dus la o primă resimțire de către cetățeni a ceea ce a însemnat calea pe care noi ne încadraserăm. Și atunci este important să continuăm să sprijinim autoritățile Republicii Moldova. Este important să încurajăm cetățenii din Republica Moldova să creadă în această cale a Uniunii Europene, pentru că este singura care poate să le împlinească așteptările și să vadă, într-adevăr, după atâția ani, că există o speranță de mai bine, iar aceea este doar pe calea Uniunii Europene. Și asta o spunem din proprie experiență.

Aș vrea să mai adaug ceva pe care l-am subliniat și un pic mai devreme. România a beneficiat din 2007 până în 2023 de aproximativ 62 de miliarde de euro, bani europeni care au venit, au fost absorbiți în toate proiectele de dezvoltare, de modernizare, de prefacere a infrastructurii, a comunităților la nivel urban, la nivel rural. Nu se puteau face toate acestea dacă nu eram membră a Uniunii Europene și nu primeam bani europeni. Este adevărat, există foarte mulți care spun: da, dar și noi am avut contribuția noastră. Contribuția noastră a fost doar de 1/3. Adică, în total, România a primit 92 de miliarde și, anual, a plătit 1% din PIB, care, cumulat, din 2007 până în 2023, înseamnă 30 de miliarde, deci 92 fără 30, România a rămas cu 62 de miliarde în buget, bani pe care i-a folosit pentru modernizare. Sunt banii care au intrat în România.

Ca să nu mai vorbim de celelalte oportunități care vizează încrederea investitorilor străini pentru a ajuta la creșterea economică a țării. Mulți cetățeni - și din România și din Republica Moldova -, diaspora noastră comună, putem să-i spunem, își desfășoară activitatea de zi cu zi în alte țări. Da, dar ei se îngrijesc ca din câștigul lor de acolo să trimită bani în țară. Spre exemplu, în România, valoarea totală a banilor trimiși în țară de către diasporă este de 100 de miliarde. Deci, dacă facem un calcul simplu, 115 plus 100, plus 62. Deci ne ducem la aproximativ 280 de miliarde, bani care au venit și au modernizat România. Încă avem oameni în instituțiile statului, resursa umană necesară, care au participat efectiv la procesul de aderare, au experiența necesară și pot să împărtășească și să ajute.

Lucia Vieru: Ați menționat puțin timp în urmă despre securitate. Aici, la Chișinău, se vorbește frecvent despre faptul că Republica Moldova este supusă unui război hibrid din partea Federației Ruse. În acest sens, ce face Uniunea Europeană și România că să pună la adăpost Republica Moldova de aceste atacuri care vin din partea Federației Ruse?

Nicolae Ciucă: Cea mai bună modalitate de a contracara aceste acțiuni de dezinformare, aceste acțiuni hibride prin care se încearcă influențarea percepției populației este calea dialogului, a onestității și a prezentării oamenilor care sunt beneficiile adevărate cu exemple concrete.

Cred că, prin ceea ce facem noi acum, prin ceea ce v-am spus mai devreme în cifre, și sunt foarte mulți cetățeni din Moldova care vin în România și pot să vadă și să dea timpul înapoi să-și aducă aminte cum era România acum 15-20 de ani și cum este astăzi. Ca atare astea nu sunt elemente de dezinformare sau de “fake news”, așa cum se propagă astăzi pe diferite canale, ci sunt elemente concrete pe care autoritățile, politicienii, toți cei care au curajul să-și asume această cale europeană, să vină să le vorbească cu oamenii și să le răspundă la întrebări oamenilor. Iar oamenii… să știți că eu am foarte mare încredere în oameni, pentru că au puterea să discearnă chiar dacă sunt bombardați. Știți că, la un moment dat, când vin atât de multe “fake news-uri”, atât de multe informații neadevărate, fie se satură și le dau deoparte, fie nu-i mai interesează și își văd de calea lor. Pe fiecare dintre noi ne-a înzestrat Dumnezeu cu suficientă inteligență să putem să discernem și să vedem ce este adevărat și ce este fals.

Instituțional, sunt tocmai aceste acțiuni și aceste etape care se parcurg. Faptul că s-a căpătat statutul de candidat, faptul că s-au deschis negocierile, faptul că urmează ca și de aici înainte să se marcheze o serie întreagă de etape, sunt elementele prin care Uniunea Europeană și noi toți ceilalți venim să contracarăm toate neadevărurile și toate minciunile cu care se dorește blocarea procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Este, de asemenea, important ca noi, România, prin prezența noastră aici, prin sprijinul pe care îl acordăm autorităților, prin această legătură culturală, când ne întâlnim nu doar instituțional, formal, ne întâlnim cu diferite ocazii ale unor evenimente culturale, tradiționale, familiale, acolo să vorbim și să spunem adevărul despre ceea ce înseamnă cu adevărat statutul de Uniune Europeană și cât de rău ne fac toate aceste elemente de dezinformare și de smintire, cum se spune în popor.

Lucia Vieru: Anul 2024 este un an electoral.

Nicolae Ciucă: An greu!

Lucia Vieru: Important atât pentru România, cât și pentru Republica Moldova. Cum ar putea influența aceste alegeri și din România, și din Republica Moldova planurile comune ale celor două maluri de Prut, dar și parcursul nostru european?

Nicolae Ciucă: Alegerile sunt expresia supremă a democrației. Oamenii nu mai cumpără toate promisiunile, toată retorica, toată narațiunea celor care intră în campanie. Ci oamenii se uită la ceea ce am făcut fiecare dintre noi. Și e bine că atunci când vrem să facem ceva în politică, să avem în spate o realizare personală, o experiență profesională. Să fi făcut ceva în viața noastră ca de acolo să pot să îmi pun în slujba comunității ceea ce eu am dobândit. Politica se face cu suflet, politica se face pentru oameni, politica se face din empatie, politica se face cu dorința de a face lucruri. Ca atare, în acest an electoral, cei care au un portofoliu al lucrurilor făcute, al obiectivelor îndeplinite și al curajului de a recunoaște că și atunci când au greșit - și au greșit -, dar totuși au reușit să facă ceva, pot să meargă cu fruntea sus, să privească oamenii în față și să le ceară votul.

Lucia Vieru: Propun să discutăm și despre economie un pic, pentru că a fost un Forum economic recent la Chișinău. Economia Republicii Moldova se confruntă cu o serie de provocări. Totuși, aș vrea să vă întreb, în aceste vremuri tulburi, businessul românesc vrea să investească, tinde să investească în Republica Moldova?

Nicolae Ciucă: Războiul din Ucraina, sigur, afectează întreg continentul, sunt toate țările afectate, dar cea mai afectată este Republica Moldova. Era premier doamna Natalia Gavrilița și am mers împreună la Bursa de Valori din București. A fost primul eveniment comun la nivel de reprezentare guvernamentală. Și atunci am încurajat împreună cu oamenii de afaceri din Republica Moldova, din România, cu reprezentanții Camerelor de Comerț din SUA, din Germania, din Franța. Am prezentat potențialul și oportunitățile pentru ca să aibă curaj și să se uite la Moldova ca fiind o țară unde merită să investească. De asemenea, oamenii de afaceri, de câte ori ajungem să avem astfel de discuții, îi încurajăm să vină să deschidă afaceri în Republica Moldova. Pentru că, până la urmă, dincolo de aceste punți de legătură, care sunt cele frățești de secole, dincolo de legăturile acestea politice, avem nevoie de legătura economică și întărirea ei. Pentru că aceasta este cea care ne dă încredere și consolidează tot ceea ce înseamnă parcursul viitor al Republicii Moldova.

Și chiar de curând, așa cum ați spus, a avut loc acest Forum economic. Știu că se pregătește și în România să aibă loc din nou o întâlnire și un eveniment la nivelul Bursei de Valori. Toate aceste evenimente sunt destinate să schimbe tot ceea ce ține de paradigma mediului de afaceri din Republica Moldova. Sunt oameni din Moldova, sunt oameni de afaceri din Moldova care au succes. Am văzut branduri pe care mi-am adus aminte că le-am văzut și în București. Adică, iacătă, aceste punți de legătură economică există.

Lucia Vieru: O problemă socio-economică a agricultorilor nemulțumiți atât pe malul drept, cât și pe malul stâng al Prutului. Ce soluții mulțumitoare credeți că ar exista pentru aceștia, în condițiile în care și Ucraina trebuie ajutată să-și exporte produsele agricole?

Nicolae Ciucă: Nu trebuie să întrerupem sprijinul pentru Ucraina. Ucraina trebuie sprijinită. Toată lumea trebuie să înțeleagă faptul că, în acest moment, când noi vorbim aici, la câteva sute de kilometri, militarii ucraineni luptă și țin pe același aliniament linia frontului. Altfel, situația ar putea să aibă un alt parcurs. Ca atare Ucraina trebuie sprijinită și există și apreciez foarte mult eforturile care se fac la nivelul leadershipului european, leadershipului mondial pentru a sprijini Ucraina. Pentru că fără sprijinul nostru nu ar rezista. Sunt deja doi ani de război, intervine oboseala războiului, intervin efectele asupra moralului resursei umane. Și dacă nu continuă să dobândească acest sprijin, atunci vom discuta în alți termeni.

Pentru agricultorii noștri trebuie să acordăm atenția cuvenită pentru că agricultura și în România, și în Republica Moldova este un sector unde activitățile sunt diferite față de țările în care tehnologia a reușit să dezvolte sisteme de irigații, în care partea aceasta de fertilizare și de eficientizare a recoltelor are un istoric și s-a petrecut cu mai mulți ani în urmă. Ca atare avem de recuperat. Din păcate, și în România, și în Republica Moldova, agricultura este meteo dependentă. Suntem cu foarte puține hectare, ținând cont de fertilitatea și suprafața solului fertil din cele două țări, irigăm suprafețe foarte mici.

Am trecut și printr-o perioadă complicată. Să ne aducem aminte criza energetică, cu prețul gazelor, și unde au urcat prețurile la fertilizatori. La sfârșitul anului 2022, s-au achiziționat produsele de fertilizare la niște prețuri enorm de mari. După care, în 2023, am putut să constatăm o scădere a prețului la tona de cereale, ceea ce, din păcate, a impactat cât se poate de negativ beneficiile din producția agricolă.

Știm toate chestiunile astea. Au existat măsuri. S-au luat măsuri și la nivel guvernamental, s-au luat măsuri și la nivel european. Știm foarte bine. De exemplu, în România în fiecare an plăți directe în agricultură se fac în valoare de două miliarde o sută de milioane de euro.

Lucia Vieru: Vă mulțumesc mult pentru acest interviu și vă mai așteptăm neapărat la Chișinău.

Nicolae Ciucă: Și eu vă mulțumesc. Și noi vă așteptăm la București, la Iași, la Cluj, la Craiova… oriunde în România.

Citește mai mult