Cultură

Grigore Duluță, un idealist luptător, care și-a găsit vocația de a promova lectura

A cutreierat mai multe localități din țară pentru a promova lectura. Grigore Duluță, pensionar din Drepcăuți, Briceni, consideră că misiunea sa este să inspire oamenii, așa că de aici vine și titlul primei sale lucrări, „Spre înțelepciunea națională. Opinia Unui Unionist".

facebook/ criuleni-info
Sursa: facebook/ criuleni-info

„Am aproape un an de zile de când umblu și vând cartea, ediția întâi și ediția a doua”, spune Grigore Duluță.

Grigore Duluță a ajuns astăzi cu cărțile sale la Chișinău. La venirea echipei noastre, era pe cale să plece, dar am reușit să vorbim și să procurăm cartea lui - „Spre înțelepciunea națională. Opinia Unui Unionist".

„Problema națională pentru Republica Moldova și România trebuie să fie reîntregirea neamului românesc. Eu nu-s nici politician, nici scriitor, dar am fost, sunt și voi fi un luptător, dar luptător-gânditor. Activitatea mea mi-a permis să scriu cartea aceasta și, fiindcă la noi nu citesc cărți, am ajuns cerșetor: vând cărți, dă-mi parale și îți dau cartea mea”, susține Grigore Duluță.

Pensionarul scriitor a fost cu cărțile sale aproape în toate raioanele republicii, iar impresiile îi sunt dezolante.

„Situația e foarte dramatică, este o tragedie culturală, vă spun sincer, mi s-a creat impresia că la noi pe oameni nu-i interesează nimic, nici politica, nici biserica: numai mâncarea și îmbrăcămintea. Acei care se vând se gândesc cum să se vândă mai scump, acei bogați - cum să facă mai multe averi. N-au când citi, n-au când gândi, dar, dacă oamenii nu gândesc, ei nu sunt umani”, conchide Grigore Duluță, fost cadru didactic.

Grigore Duluță a fost învățător de educație fizică, antrenor de baschet, în perioada 1991-1994 a fost secretar, apoi președinte al Secției raionale Hâncești a Frontului Popular. Deși are o pensie mică, el nu cedează și nu pentru că nu are din ce supraviețui.

„Am început să orbesc, să surzesc, sunt calic, dar eu nu am dreptul moral să abandonez lupta. Eu pot să plec în Canada, fiica mea e acolo și mă invită, dar eu nu am dreptul să plec, rămân aici să îndeplinesc misiunea mea.”

Sursele financiare din care a editat cărțile sunt inedite.

„Din banii mei proprii, din economii, am strâns metal vechi, maculatură, tot am adunat și am făcut. Am vândut cărțile și am luat bani, am mai pus de la mine și am editat-o a doua oară și acuma vreau s-o editez a treia oară, o să fie mai voluminoasă, cu materiale mai multe”, mărturisește Grigore Duluță.

De la Chișinău, Grigore Duluță pleacă spre Ștefan Vodă, unde, în opinia lui, cartea „Spre înțelepciunea națională. Opinia Unui Unionist" este așteptată.

Citește mai mult